3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 2:53
No menu items!

Vești de la Guvern pentru deținuți

spot_img

Persoanele fără venituri aflate în detenţie care nu au acte de identitate sau ale căror acte au expirat vor fi scutite de la plata taxei extrajudiciare de timbru, pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, costurile acestei măsuri fiind estimate la 25.000 lei. Anunțul a fost făcut miercuri de reprezentanții Guvernului, într-un comunicat de presă.

Potrivit Executivului, scutirea de taxe se aplică şi persoanelor care au fost supuse unei măsuri educative privative de libertate.

Guvernul a aprobat o completare a Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru în sensul includerii acestor persoane în categoria celor exceptate de la plata taxelor aferente. Astfel, autorităţile publice asigură acestei categorii de persoane toate condiţiile pentru a-şi exercita în mod liber dreptul de vot, deținuții având, prin lege, dreptul de a vota în incinta unităţilor de detenţie.

Măsura aprobată de Guvern vizează doar persoanele reţinute, arestate, condamnate la pedeapsa cu închisoare sau la detenţie pe viaţă şi cele aflate în executarea măsurii de internare într-un centru educativ sau de detenţie, cărora prin hotărârea de condamnare nu li s-a interzis dreptul la vot.

Din totalul de 28.312 deţinuţi aflaţi în unităţile penitenciare la data de 30 septembrie 2015, au fost identificaţi 8.752 deţinuţi fără acte de identitate sau ale căror acte au expirat, mai precizează reprezentanții Executivului. Din cei 8.752 de deținuți cu actele expirate, 5.026 sunt în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile aferente pentru eliberarea unor noi documente de identitate (cheltuieli de producere şi eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărţilor de identitate ş.a.). Costurile totale ale exceptării lor de la plată sunt estimate la 25.130 lei.

R.D.