6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:38
No menu items!

Vestea bună pe care autoritățile o amână: Imunitatea populațiilor la COVID-19 poate fi atinsă mai repede

spot_img

Mai mulți oameni de știință afirmă că pragul imunității de grup este mai mic decât s-a crezut inițial. New York Times a publicat opiniile a zeci de specialiști care consideră că nu este nevoie ca 70% din populație să treacă prin boala COVID-19, ci va fi nevoie de mult mai puțin  pentru ca Sars-CoV-2 să nu mai poată supraviețui, în absența unui număr suficient de gazde sensibile la virus.

Datorită conținutului extrem de relevant pentru înțelegerea pandemiei, Sursa Zilei publică o adaptare a textului publicat de Apoorva Mandavilli, reporter pentru The Times, specializat în  știință și sănătate globală, câștigătoarea din 2019 a Premiului Victor Cohn pentru excelență pentru relatările sale din domeniul științelor medicale.

Noile estimări rezultă dintr-o modelare statistică complicată a pandemiei, iar modelele au adoptat toate abordări divergente, producând estimări inconsecvente. Motiv pentru care nu este sigur că vreo comunitate din lume are în prezent destui rezidenți imuni la virus pentru a rezista la un al doilea val.

Dar, în unele părți din New York, Londra și Mumbai, de exemplu, nu este de neconceput că există deja o imunitate substanțială la coronavirus, au spus oamenii de știință consultați de New York Times.

„Sunt destul de pregătit să cred că există „buzunare” în New York și Londra care au o imunitate substanțială”, a spus Bill Hanage, un epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Ce se întâmplă în această iarnă va reflecta asta.”

Imunitatea efectivelor este calculată din numărul de reproducere al epidemiei, R0, un indicator care arată câte persoane sunt contaminate de o persoană infectată.

Calculele inițiale pentru pragul de imunitate a efectivelor au presupus că fiecare membru al comunității avea aceeași susceptibilitate la virus și s-a amestecat aleatoriu cu toți ceilalți din comunitate.

„Acest lucru nu se întâmplă în viața reală”, a spus dr. Saad Omer, directorul Institutului Yale pentru Sănătate Globală. „Imunitatea efectivelor ar putea varia de la un grup la altul, și de la subpopulație la subpopulație”, și chiar după codurile poștale, a spus el.

De exemplu, un cartier al persoanelor în vârstă poate avea un contact mic cu alții, dar cedează rapid virusului atunci când îl întâlnesc, în timp ce adolescenții pot duce virusul la zeci de contacte și rămân totuși sănătoși. Virusul se mișcă încet în zonele suburbane și rurale, unde oamenii trăiesc departe, dar se strecoară prin orașe și gospodării pline cu oameni.

Odată ce aceste variații ale densității și demografiei din lumea reală sunt contabilizate, estimările pentru imunitatea efectivelor scad. Unii cercetători au sugerat chiar că cifra poate fi cuprinsă între 10 și 20 la sută, dar erau în minoritate.

Presupunând că puterea maximă a virusului este cea care deja s-a manifestat în primul val, imunitatea în urma unui val de infecție este distribuită mai eficient decât cu o campanie de vaccinare care încearcă să protejeze pe toată lumea, a declarat Tom Britton, matematician la Universitatea Stockholm.

Modelul său pune pragul imunității populației la 43% – adică virusul nu poate rămâne într-o comunitate după ce procentul de rezidenți a fost infectat și recuperat.

Totuși, asta înseamnă că mulți locuitori ai comunității vor fi bolnavi sau morți, un preț ridicat pentru plata imunității efectivelor. Și experți precum Dr. Hanage au avertizat că nici măcar o comunitate care a ajuns la imunitatea efectivelor nu își poate permite să fie pasivă.

Comunități rezistente la virusuri

Coronavirusul a explodat în timpul sărbătorii Purim din acest an în cartierele evreiești ortodoxe din New York, erupând la paradele din Brooklyn, pe 9 și 10 martie.

Școlile și sinagogile s-au închis pentru a potoli răspândirea, dar era prea târziu. Până în aprilie, mii de oameni din comunitățile din Brooklyn erau infectate și sute au murit.

„Este ca o gaură neagră în memoria mea din cauza cât de traumatizant a fost”, a spus Blimi Marcus, o asistentă practicantă care locuiește în Borough Park, care a fost lovită puternic de virus.

Dar, totuși ceva s-a schimbat acum, a adăugat doamna Marcus: „Sentimentul general este unul de complianță, că într-un fel l-am avut cu toții și suntem în siguranță.”

În unele clinici, până la 80 la sută dintre persoanele testate au avut anticorpi împotriva virusului. Cea mai mare prevalență a fost întâlnită în rândul adolescenților.

Dar oamenii din clinici prezintă mai multe simptome și, prin urmare, sunt mai susceptibili de a fi infectați, a spus Wan Yang, un epidemiolog de la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia din New York. Sondajele gospodărești aleatorii vor găsi probabil rate mai mici – dar cu mult peste media de 21 la sută raportată pentru New York, a spus ea.

Cercetătorii din Mumbai au efectuat doar un astfel de sondaj la domiciliu, bătând la fiecare a patra ușă – sau, dacă era încuiată, a cincea – și au luat sânge pentru testarea anticorpilor. Au constatat o disparitate uluitoare între cartierele cele mai sărace ale orașului și enclavele mai bogate. Între 51 și 58 la sută dintre rezidenții din zonele sărace au avut anticorpi, față de 11 până la 17 la sută în alte părți ale orașului.

Locuitorii cu venituri cele mai mici sunt împachetate strâns împreună, fac toalete și au un acces redus la măști. „Acești factori au contribuit la o răspândire silențioasă a infecțiilor”, a spus dr. Jayanthi Shastri, un microbiolog la Spitalul Kasturba din Mumbai, care a condus lucrarea.

Aceste orașe nu au revenit la niveluri de activitate pre-pandemice, au remarcat alți experți.

„Nu suntem încă nicăieri aproape de normal în comportamentul nostru zilnic”, a spus Virginia Pitzer, un epidemiolog statistician la Școala Yale de Sănătate Publică. „A crede că putem înceta să facem toate astea și să revenim la normal și să nu vedem o creștere a cazurilor care cred că este greșit, este incorect.”

Un al doilea val ar putea de asemenea să lovească grupuri sau cartiere care au fost cruțate de primul și totuși să facă ravagii, a spus ea. În New York, de exemplu: anticorpii au fost prezenți la 68 la sută dintre persoanele care vizitează o clinică din cartierul Corona din Queens, și doar 13 la sută dintre cei testați la o clinică din secțiunea Cobble Hill din Brooklyn aveau anticorpi.

Însă un alt grup, condus de matematicianul Gabriela Gomes de la Universitatea din Strathclyde din Marea Britanie, a prezentat variații în cadrul unei conferințe, iar în modelul său a constatat că Belgia, Anglia, Portugalia și Spania au praguri de imunitate la efective în intervalul 10-20%.

„Cel putin in tarile in care am aplicat-o, nu am putea niciodata sa semnalam ca pragurile de imunitate ale efectivelor sunt mai mari„, a spus dr. Gomes. „Cred că este bine să avem acest orizont, că pot fi doar câteva luni de pandemie.”

Alți experți au cerut prudență, spunând că aceste modele sunt defecte, așa cum sunt toate modelele și că supraamplifică condițiile din teren.

Jeffrey Shaman, un epidemiolog la Universitatea Columbia, a spus că nu i-a fost clar că modelul Dr. Gomes nu ofera decât o singură soluție.

„Cred că ne vom juca cu focul dacă ne-am preface că am terminat cu asta”, a spus dr. Shaman.

Noile modele oferă hrană intelectuală, au spus el și alți experți, dar nu ar trebui să fie folosite pentru a stabili politica.

„Matematic, este cu siguranță posibil să aveți imunitate la aceste niveluri foarte mici”, a spus Carl Bergstrom, un expert în boli infecțioase la Universitatea Washington din Seattle. „Acestea sunt doar ideile noastre pentru a arăta cifrele.” „Dar,” a adăugat el, „sunt exact exact asta, cred.”

Imunitate imperfectă

„Cu siguranță boala nu s-ar răspândi la fel de bine dacă ar reveni în New York”, a spus Joel Miller, un modelator matematic la Universitatea La Trobe din Australia. „Același nivel de schimbare a comportamentului va avea mai mult efect asupra bolii acum decât a făcut-o acum patru luni.”

Gândirea unui oraș sau țară compus din subgrupuri, demarcate în funcție de vârstă, rasă și nivel de activitate socială, ar putea ajuta, de asemenea, guvernele să-i protejeze pe cei cu cea mai mică imunitate.

Această perspectivă ar putea ajuta, de asemenea, să pună accentul pe grupurile care necesită un nivel mai ridicat de imunitate, din cauza nivelurilor mai mari de expunere și a altor inechități, inclusiv rezidenții negrii și latini, a spus dr. Manoj Jain, un expert în boli infecțioase la Universitatea Emory. „Acolo aceste informații sunt foarte utile”, a spus el.

Modelele sugerează, de asemenea, o strategie de vaccinare: în loc să vaccineze în mod uniform toate grupurile, guvernele ar putea identifica și imuniza pe cei mai susceptibili de a fi expuși la un eveniment de super-contaminare.

„Primirea acestor persoane la vaccinare poate duce la cel mai mare beneficiu”, a spus dr. Michael Mina, un imunolog la Universitatea Harvard. „Numai asta ar putea duce la imunitatea de grup”.

Schemele de vaccinare pentru alți agenți patogeni au exploatat cu succes această abordare. De exemplu, când copiii au primit vaccinul pneumococ la începutul anilor 2000, ratele de pneumonie bacteriană la vârstnici au scăzut rapid din cauza unui „efect de grup”.

Vaccinurile care oferă doar 50 la sută protecție sunt considerate a fi moderat eficiente, dar la această eficiență, chiar și o țintă scăzută de imunitate a efectivelor ar necesita ca o mare parte a populației să fie imunizată, a menționat Dr. Bergstrom.

Dacă există rapoarte timpurii despre efecte secundare care pot speria unii oameni, a spus el, „am face bine să începem să ne gândim la toate acestea acum”.

În Brooklyn, mai puțin de 1 la sută dintre persoanele testate la clinicile de cartier în ultimele opt săptămâni au fost infectate cu virusul. Dar mai există încă o serie de cazuri, a spus doamna Marcus, adăugând că nepoata ei în vârstă de 10 ani se afla în carantină, deoarece un consilier din tabăra ei de zi s-a dovedit pozitiv.

„Uneori este tot ce ai nevoie, nu?” ea a spus. „Încă sper să nu mai pățim ce am pățit în martie și aprilie, dar nu sunt atât de sigur că am văzut finalul.”