3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:56
No menu items!

Veste bună: Accizele pentru 2014, mai mici decât cele din 2013!

spot_img

euro2

Banca Centrală Europeană (BCE) va anunța, marți, cursul de schimb la care românii vor plăti accize anul viitor. Având în vedere că acesta este în strânsă corelație cu cel afișat luni de BNR, nivelul acestor taxe va fi stabilit în funcție de nivelul de 4,4604 lei pentru un euro, posibil mai mic. Pentru acest an, accizele sunt calculate la un curs de 4,5223 lei pentru un euro.

Cursul la care vor fi calculate accizele pentru anul viitor va fi cu aproximativ 1,4% mai mic decât cel la care s-au calculat taxele pentru acest an. Banca Centrală Europeană anunță în fiecare an, la 1 octombrie, cursul la care vor fi calculate accizele în fiecare stat membru. Acest curs este corelat cu cel al băncilor centrale, afișat în ultima zi lucrătoare a lunii septembrie.

Accize mai mici nu înseamnă neapărat și prețuri mai mici, comercianții putând să acopere diferența în profit. Pe de altă parte, taxele mai mici reduc contrabanda, care în cazul țigaretelor a ajuns la cote alarmante, după cum arată producătorii din domeniu.

În același timp, este posibil ca, în 2014, încasările din accize la bugetul general consolidat să fie similare cu cele din 2013. Chiar dacă acciza este mai mică, în acest an Guvernul a introdus accize nearmonizate și la alte produse, unele dintre ele considerate de lux.

În primele opt luni din 2013, statul a încasat 13,8 miliarde de lei din accize, cu 1,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Cosmina Croitoru