luni, 30 noiembrie 2020 - 4:26

Verdict în dosarul “Incendiul de la Maternitatea Giulești”. Asistenta Florentina Cârstea – 2 ani și 2 luni cu executare UPDATE

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...

Ministrul Sănătății: Vaccinul anticovid, „sezonier”, ca și cel antigripal

Populația generală a României ar putea fi vaccintă în lunile martie-aprilie ale anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului...

 

  • UPDATE

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată, marţi, de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 la 2 ani şi 2 luni închisoare cu executare , sub acuzațiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul incendiului din 16 august 2010, în urma căruia au murit şase bebeluşi.

Potrivit deciziei instanţei, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Fostul manager al maternității, medicul Bogdan Marinescu a fost obligat de instanță să plătească o amendă penală de 6.500 de lei.

În timp ce şeful Secţiei Neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat, șeful Serviciului Tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.

Maternitatea Giulești va trebui să plătească o amendă penală de 400.000 de lei pentru vătămare corporală și 80o.000 de euro daune familiilor micuților care au murit în incendiul produs pe 16 august 2010.

Magistrații Judecătoriei Sectorului 6 au pronunțat marți verdictul în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din Capitală. Decizia judecătorilor nu este însă definitivă și poate fi atacată la Tribunalul Bucureşti.

Judecătorul de caz a rămas în pronunţare în acest dosar, cu o săptămână în urmă, şi a arătat că va lua o decizie într-o zi destinată relaţiilor cu publicul, respectiv marţi sau joi. Ulterior, magistratul a stabilit ca decizia să fie dată marți, 9 iulie.

Judecarea dosarului a fost finalizată săptămâna trecută, când procurorul a cerut pedepse mari cu executare pentru toți inculpații, în timp ce avocaţii au cerut fie achitarea, fie condamnarea la pedepse mici cu suspendare.

Avocatul asistentei Florentina Cîrstea a cerut achitarea clientei sale pe motiv că întreaga vină o poartă şeful Secţiei Neonatologie a Spitalului “Panait Sârbu” (Giulești), medicul Adrian Ioan Toma. Acesta a arătat că nu există legătură de cauzalitate între lipsa clientei sale din salonul de unde a izbucnit incendiul şi producerea efectivă a acestuia.

Apărătorul a explicat că aceasta avea între sarcină supravegherea pacienţilor, nu paza salonului, şi că ceilalţi factori sunt cei care trebuiau să asigure suficienţa de personal precum şi integritatea reţelei electrice sau de altă natură tehnică a respectivului salon.

Astfel, avocatul a arătat că, în opinia sa, Cîrstea trebuie achitată sau dacă este să fie condamnată, să primească o pedeapsă cu suspendare.

Acuzarea a arătat că neglijenţa celor judecaţi în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului şi a celorlaţi inculpaţi, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieţi şi la vătămarea gravă a unor nou-născuţi. În plus, procurorul de şedinţă a arătat că, pentru neglijenţa de care a dat dovadă şi pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.

În acelaşi sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului “Panait Sârbu”, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea.

Procurorul a arătat că toţi cei judecaţi au o vină clară şi bine definită, pentru care trebuie să răspundă în faţa legii.
Astfel, despre doctorii Toma şi Marinescu, procurorul a arătat că aceştia nu şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind şi un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit şi nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.

Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz, sumele considerabile cerute drept daune de părţi urmând să fie plătite în solidar de inculpaţii din dosar.

Pe 16 august 2010, au fost duşi la Spitalul “Grigore Alexandrescu” opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă – şi o fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul “Grigore Alexandrescu”.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs pe 16 august 2010 la Maternitatea Giuleşti. Dosarul a fost trimis Judecătoriei Sectorului 6 pe 6 decembrie 2010, iar procesul a început pe 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Panait Sârbu” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Andrei Tudor

Rareș Bogdan: PNL, avans mic în fața PSD

Rareș Bogdan a anunțat, duminică, la Antena 3, că are trei sondaje în care PNL este în fața celor de la PSD la alegerile...

IPS Teodosie, oprit pentru controlul documentelor în drum spre Peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineața, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului...

Bebeluș născut cu anticorpi pentru Covid-19, de o mamă infectată

O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în martie când era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului,...

Europol: Polițist lovit cu mașina de „beizadeaua unei persoane de la Secretariatul General al Guvernului”

Poliţist lovit cu mașina de un șofer care staționa neregulamentar în zona Gării Obor. Imaginile publicate de Europol arată momentul în care poliţistul a...

Omul de afaceri Ioan Niculae, internat cu Covid în formă gravă

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, este internat, în stare critică, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Capitală, relatează Gândul....