27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:13
No menu items!

Verdict al Curții Internaţionale de Justiţie privind invazia rusă din Ucraina

spot_img

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va pronunţa, miercuri, verdictul în procedura lansată de oficialii de la Kiev, care cer celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invadarea Ucrainei.

CIJ se va pronunţa într-o şedinţă de la ora 16.00 (15.00 GMT) la Haga, în urma unei cereri urgente din partea Ucrainei, depusă la câteva zile după începerea invaziei ruse din 24 februarie.

Kievul consideră că Rusia şi-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Ucraina doreşte ca CIJ, creată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state, să ia măsuri de urgenţă pentru a ordona Rusiei „suspendarea imediată a operaţiunilor militare”.

„Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei”, a declarat reprezentantul Ucrainei Anton Korînevici, în cadrul unei audieri, potrivit lefigaro.fr.

Rusia a refuzat să se prezinte la audierile CIJ în acest caz din 7-8 martie. Dar, într-un document scris, Moscova a respins jurisdicţia instanţei în privinţa pretenţiei Ucrainei.

Rusia susţine că nu intră în domeniul de aplicare al Convenţiei de genocid din 1948, pe care Kiev îşi întemeiază cazul. „Guvernul Federaţiei Ruse solicită cu respect Curţii să se abţină de la a indica măsuri provizorii şi să scoată cazul de pe rolul său”, au transmis CIJ autorităţile de la Moscova.

R. Dan