3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:38
No menu items!

Veniturile lunare ale unei gospodării au crescut. Pe ce dau românii mai mulți bani

spot_img

Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache

Veniturile medii lunare ale unei gospodării au crescut, în trimestrul IV al anului trecut, cu 2,3% față de perioada similară din 2012, până la 2.624 de lei, din care veniturile bănești medii au reprezentat 83,3%. În perioada similară din 2012, veniturile medii lunare ale unei gospodării au fost de 2.566 de lei, din care veniturile bănești medii au reprezentat 81,6%.

Și cheltuielile totale ale unei gospodării au crescut față de ultimele trei luni din 2012 cu 1,3%, până la 2.394 de lei, în care ponderea cheltuielilor de consum medii a fost de 72,3%.

”Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul IV din 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.624 lei pe gospodărie şi 920 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.186 lei lunar pe gospodărie (766 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 439 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană)”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul I din 2013, 51,2% în trimestrul II, 53,1% în trimestrul III, respectiv 51,3% în trimestrul IV 2013).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,2%), veniturile din agricultură (3,1%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,8%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,7%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,0%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă. Astfel, în trimestrul IV 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 31,6% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,5% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64,6% din salarii, de 21,6% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,7% din total.  În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 39,1% din totalul veniturilor.

Cea mai mare parte a acestora (31,2% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 7,9% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (28,2%) şi celor din prestaţii sociale (23,4%).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2013, în medie, de 2.394 lei lunar pe gospodărie (839 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,2% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%).

Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare în urban faţă de rural cu 445 lei, cel  pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 44 lei.

Aceasta derivă din faptul că, în rural, 48,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 19,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2013, în medie, 40,1% din consumul gospodăriilor.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă        (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul IV 2013, aceasta a reprezentat 21,1% din cheltuielile totale de consum.

În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (17,1%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (2,1%) şi cele pentru educaţie (0,5%).

C.C.