6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:17
No menu items!

Variola maimuței, tot mai aproape de România. Cazuri, confirmate în Cehia și Slovenia

spot_img

Republica Cehă, Slovenia și Emiratele Arabe Unite, au înregistrat primele cazuri de variola maimuţei.

Emiratele Arabe Unite au înregistrat un caz de variola maimuţei, fiind primul stat din Golf unde a fost identificat virusul. De asemenea, Republica Cehă şi Slovenia au înregistrat, marţi, primele cazuri de boala, relatează BBC.

În Emiratele Arabe Unite, autorităţile sanitare au anunţat că o persoană care a vizitat recent Africa de Vest a fost diagnosticată pozitiv cu variola maimuţei, iar în prezent primeşte tratament medical. Autorităţile locale susţin că sunt ”pe deplin pregătite” să gestioneze orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie în vederea detectării bolii.

În total, 21 de state din Europa, Australia şi America au raportat cazuri de variola maimuţei, însă se estimează că numărul va creşte. Cu toate acestea, experţii specifică faptul că riscul în rândul populaţiei rămâne scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, marți, că au fost confirmate 131 de cazuri de variola maimuței și alte 106 cazuri sunt suspecte. 

Autorităţile sanitare din întreaga lume au anunţat planuri menite să limiteze răspândirea virusului.

Germania a precizat că a comandat aproximativ 40.000 de doze de vaccin Imvanex – folosit pentru tratarea variolei, dar eficient şi împotriva variolei maimuţei – în cazul în care focarul se extinde.

Persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei în trecut, ca parte a eforturilor globale de eradicare a bolii, ar trebui să aibă imunitate, au subliniat autorităţile sanitare germane, însă au adăugat că tratamentul mai vechi are mai multe efecte secundare, astfel încât nu recomandat în combaterea variolei maimuţei în prezent.

Franţa, care a detectat trei cazuri, a anunţat o campanie de vaccinare a adulţilor care au fost expuşi recent virusului.

Autorităţile franceză recomandă ca un vaccin să fie administrat în termen de patru zile de la expunere, dar până la 14 zile după expunere, dacă este necesar.

Simptomele apar între 5 şi 21 de zile şi includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi epuizare.

                                                                                                                    Adina Silav