0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 22:01
No menu items!

Varianta Epsilon a coronavirusului, mult mai periculoasă decât tulpina Delta

spot_img

După varianta Delta, care s-a răspândit deja în peste 100 de țări, Epsilon se prezintă cu o serie de mutații care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare; așa-numitul VOC (Variants of concern). Specialiștii spun că Epsilon, ar fi mult mai periculoasă decât Delta.

Mutațiile au fost detectate de cercetările coordonate de biochimistul Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington din Seattle, și publicate în revista Science.

Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Studiul publicat în revista Science, vrea să sublinieze importanța secvențierii, ca fiind una dintre metodele principale pentru a contracara circulația virusului. Cercetarea coordonată de McCallum, care se bazează pe analizarea a 57 de probe, a observat trei mutații care fac ca varianta Epsilon să fie rezistentă la anticorpi și care se găsesc pe proteina Spike, ”gheara” moleculară folosită de virus pentru a intra în celule.

Datele obţinute indică faptul că varianta Epsilon, cu cele trei mutații ale sale, este rezistentă atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu virusul SarsCoV2. Observațiile publicate se bazează pe analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SarsCoV2.