4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:45
No menu items!

Varianta de ocolire a Constanței, amânată din nou. Consultantul mai primește 3 milioane de euro

spot_img

Varianta de ocolire a Constanței, amânată din nou. Consultantul mai primește 3 milioane de euro

Data-limită de finalizare a variantei de ocolire a municipiului Constanța, dar și de tragere a finanțării de la BERD, se extinde, pentru a doua oară. Mai mult, consultantul  JV Hill International NV/WSP International AB mai primește 3 milioane de euro pentru serviciile oferite. În acest sens, contractul de împrumut dintre Compania de Autostrăzi și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost amendat din nou.

Data inițială a finalizării proiectului era estimată la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Noul termen este 31 octombrie 2014.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat proiectul de hotărâre ce prevede amendarea acordului de împrumut. ”În cadrul contractului de proiectare și execuție varianta de ocolire a Municipiului Constanța, datorită slabei mobilizări a constructorului, lucrările nu au fost finalizate până în prezent”, se arată în documentul elaborat de minister.

Potrivit instituției, stadiul lucrărilor la sfârșitul lunii ianuarie a fost de 68%, ceea ce duce la extinderea duratei contractului. Proiectul a mai fost amendat, în sensul extinderii datei limită de tragere, de la 31 decembrie 2010 la 31 decembrie 2012. ”Prezentul amendament propune o nouă extindere a acesteia la 31 decembrie 2014, precum și o realocare a sumelor aferente categoriilor de cheltuieli din împrumut”, precizează proiectul de act normativ.

Astfel, lucrările pentru partea A a contractului – ce presupune construcţia unei noi variante de ocolire a municipiului Constanţa, reabilitarea a 10 poduri importante/strategice și implementarea a 120 de subproiecte, cuprinzând reconstrucţia anumitor sectoare de drum şi poduri de pe reţeaua naţională de drumuri afectate de inundaţiile din 2005 – se diminuează cu 3,3 milioane de euro.

Pe de altă parte, banii pentru serviciile de consultanță pe proiectul tehnic detaliat, asistența privind achizițiile și supervizarea lucrărilor din partea A se suplimentează cu 3,2 milioane de euro. Practic, banii luați de la construcția centurii ocolitoare se duc la firma de consultanță.

La 7 decembrie 2005, s-a semnat la Bucureşti Acordul de împrumut în valoare de 88,79 milioane de euro și respectiv 204 milioane de lei dintre România şi BERD, pentru finanţarea Proiectului de construcţie a variantei de ocolire a municipiului Constanţa.

Implementarea Proiectului se realizează de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR), ministerul Transporturilor şi Infrastructurii fiind ordonatorul principal. Cele două instituții au cerut, prin MFP, modificarea acordului de împrumut cu BERD, ”având în vedere stadiul actual al proiectului menționat”.

Obiectivul principal al proiectului constă în construcția a 22 de kilometri de drum cu profil de autostradă (câte două benzi pe sensul de mers), având ca punct de pornire nodul rutier de legatură cu DN2A, aflat în vecinatatea orașului Ovidiu, și punct final poarta 9 a Portului Constanța Sud.

Cosmina Croitoru