0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 7:15
No menu items!

Vânzările de carburanți au scăzut cel mai mult în 2013, cu 5%

spot_img

pompa motorina

Vânzările de carburanți au scăzut cu 5% în primele nouă luni ale acestui an, acesta fiind cel mai mare declin din comerțul cu amănuntul, arată datele Institutului Național de Statistică. Și reprezentanții companiilor energetice spun că vânzările de carburanți au fost cu 8% mai mici la nivel național.

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut, în luna septembrie față de august, cu 0,1% în date ajustate sezonier, iar față de septembrie 2012 cu 0,8%. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), vânzările au fost cu 0,3% în primele nouă luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna septembrie 2013, comparativ cu luna precedentă, a scǎzut cu 0,1%, din cauza scǎderii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%)”, arată INS.

Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,7%) şi la  vânzările de produse nealimentare (+2,4%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntu, în luna  septembrie 2013 comparativ cu luna septembrie 2012, a înregistrat o scǎdere cu 0,8%, din cauza scǎderii la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-3,8%).

Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+5,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,4%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 0,3%, ca urmare a scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+3,2%).

În luna august 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna iulie cu 0,8%. Cel mai mare avans l-au înregistrat vânzările de alimente, băuturi și tutun, iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în comerțul cu carburanți.

Consumul de carburanți, alături de cel de electricitate și gaze natural, a înregistrat un declin în primele șase luni ale acestui an, iar această evoluție va continua. Astfel, potrivit lui Cristian Secoșan, membru al directoratului Petrom, vânzările de carburanți au fost cu 8% mai mici la nivel național, cea mai mare scădere, de 16%, fiind pe segmental consumatorilor comerciali.

Guvenul ia în calcul majorarea accizei la carburanți și țigarete, motivația fiind alocarea de bani pentru infrastructura rutieră, dar și creșterea rapidă a încasărilor la buget, au declarat oficiali guvernamentali pentru Sursa Zilei. Ideea a fost discutată inclusiv cu FMI.

Cosmina Croitoru