3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 4:22
No menu items!

Vânzările de alimente, la minimul ultimelor 18 luni. Comerțul cu amănuntul stagnează

spot_img

Vânzările de alimente, la minimul ultimelor 18 luni. Comerțul cu amănuntul stagnează

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut, în primul semestru al acestui an, cu 0,4% față de perioada similară a anului, în date ajustate sezonier. Față de anul de referință 2010, introdus ca reper de raportare în luna ianuarie 2013, vânzările de alimente au înregistrat cel mai mare declin din ultimele 18 luni, în date ajustate sezonier.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că, față de luna iunie a anului trecut, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut cu 2,3% în date ajustate sezonier. Față de lun mai, indicatorul a rămas la același nivel.

Față de anul de referință 2010, vânzările de alimente au înregistrat o scădere de 7,5%, în timp ce vânzările de mărfuri nealimentare au crescut cu 7,3%, în date ajustate sezonier.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna  iunie 2013, comparativ cu luna iunie 2012, a înregistrat o scǎdere cu 2,3% datorată scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,9%). Vânzările de produse nealimentare  au crescut cu 0,6%”, arată INS.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, a înregistrat o scǎdere cu 0,4%, datoratǎ scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,4%).

Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+2,3%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,5%).

Cosmina Croitoru