30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:22
No menu items!

Vânzările auto-moto au atins, în iunie, cea mai mare scădere față de 2010

spot_img

Vânzările auto-moto au atins, în iunie, cea mai mare scădere față de 2010

Vânzările de autovehicule și motociclete au atins, în luna iunie a acestui an, cel mai mare declin față de anul de referință 2010, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, scăderea a fost de aproape 10% la auto și de 43% la motociclete.

Cifra de afaceri pentru comerțul cu autovehicule și motociclete a scăzut în iunie, în date ajustate sezonier, cu 2,8% față de aceeași lună a anului trecut. Cifra de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației a rămas neschimbată.

Datele INS mai arată că vânzările auto-moto au crescut în iunie cu 4,8% față de luna mai, în timp ce serviciile au avansat cu 9%, în funcție de sezonalitate și de numărul de zile lucrătoare. Pe ansamblul primului semestru, vânzările auto-moto au crescut cu 0,3%, în timp ce serviciile au scăzut cu aproape 5%.

În luna iunie a acestui an față de luna similară a anului trecut, singura creștere s-a înregistrat la comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule. La capitolul servicii, cifra de afaceri a hotelurilor și restaurantelor au crescut în iunie 2013 față de iunie 2012 cu 5,2%, în timp ce activitatea curățătoriilor textile a avansat cu 11%, ambele în date ajustate sezonier.

Tot la categoria servicii, cea mai mare scădere s-a înregistrat în activitățile agențiilor turistice și ale tur-operatorilor, de 13,2%, în iunie 2013 față de aceeași lună a anului trecut. Pe ansamblul sectorului serviciilor, acesta a scăzut în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut cu aproape 5%.

foto: capital.ro

C.C.