8.5 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 11:34
No menu items!

Vântul puternic a crescut producția de energie electrică din România

spot_img

Vântul puternic a crescut producția de energie electrică din România

Parcurile eoliene au ajuns a doua cea mai importantă resursă de energie electrică. Potrivit datelor Transelectrica, ieri, energia eoliană a atins cea mai mare producţie de până acum.

Ieri, de exemplu, toate parcurile eoliene din România au produs energie în valoare de 1585 de MW.

Energia produsă în parcurile eoliene a depășit cuantumul realizabil de centralele de la Cernavodă, chiar și capacitatea hidrocentralelor, dar și a termocentralelor care funcționează pe păcură sau pe gaz, iar acest lucru a fost posibil datorită condițiilor meteo din ultima vreme.

Parcurile eoliene reprezintă cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, giganţii energetici internaţionali fiind aduşi în România de unul dintre cele mai bune vânturi din Europa.

În România, la fel ca în toate ţările membre ale UE care au ales promovarea energiei regenerabile, guvernele au venit cu anumite scheme de sprijin. Cum proiectele de energie verde sunt mai costisitoare faţă de cele convenţionale, iar la nivel european s-au stabilit ţinte privind ponderea energiei regenerabile până în 2020, statele au fost obligate să promoveze anumite scheme suport pentru investitorii din acest domeniu. În cazul României s-a mers pe varianta certificatelor verzi şi a cotelor obligatorii.

Orice producător de energie verde primeşte pentru fiecare MWh livrat în sistem un număr de certificate verzi. Preţul unui astfel de certificat variază între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica, de exemplu, care în coşul de electricitate pe care îl livrează clienţilor sunt obligaţi să aibă o anumită cotă de energie verde.

Dovada îndeplinirii acestei cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate.

Totodată, producătorii de energie verde pot să-şi vândă energia în piaţă la preţul dictat de cerere şi ofertă. Dacă până în luna noiembrie 2010, fiecare producător de energie verde primea un singur certificat indiferent de tehnologia folosită, de atunci însă schema de sprijin a început să-şi producă efectele, aşa că în loc de un certificat investitorii în energie eoliană vor primi două certificate. Schema de sprijin are o perioadă de aplicare de 15 ani, dar numai pentru proiectele care intră în funcţiune până în 2016.

O.D.