4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:19
No menu items!

Van Rompuy cere o soluţie “cât mai repede cu putinţă”. Guvernul cipriot se reunește de urgenţă

spot_img

Van Rompuy cere o soluţie “cât mai repede cu putinţă”. Guvernul cipriot se reunește de urgenţă

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a solicitat Ciprului identificarea unei soluţii “cât mai repede cu putinţă”, după ce parlamentul cipriot a respins, marți, o linie de asistență financiară de 10 miliarde de euro, care includea un plan controversat prin care suma  de 5,8 miliarde de euro  urma să fie adunată din taxa pe depozitele bancare ale ciprioților obișnuiți.

 “Situaţia actuală, foarte incertă, este îngrijorătoare şi trebuie să fie soluţionată cât mai repede cu putinţă”, a declarat Van Rompuy, adăugând că Uniunea Europeană rămâne “deschisă altor soluţii” şi este gata să manifeste solidaritate printr-un împrumut de 10 miliarde de euro, “adică peste 50% din PIB-ul Ciprului”.

 Scopul acestui plan de salvare era de “a garanta viabilitatea sistemului bancar cipriot pe termen lung”, a afirmat Herman Van Rompuy, care a subliniat că situaţia sectorului financiar cipriot este deosebită “prin mărime şi structură”.

 Maros Sefcovic, comisarul european pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie, a susţinut în faţa europarlamentarilor rolul comisarului european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, Olli Rehn, în Eurogrup, care a decis termenii salvării Ciprului, program respins marți de parlamentul de la Nicosia. Sefcovic a amintit că, încă din luna noiembrie 2011, Olli Rehn i-a solicitat guvernului cipriot anterior să accepte ajutorul troicii, însă autorităţile l-au respins. Ulterior, Comisia Europeană a propus alt program de ajutorare, “însă atunci a trebuit să fie aşteptat noul guvern cipriot” a adăugat el.


Totodată, Banca Centrală a anunţat miercuri că băncile comerciale cipriote nu se vor deschide joi şi vineri, ci abia marţi, 26 martie, în condiţiile în care luni va fi o sărbătoare publică.

 În paralel, guvernul cipriot se reuneşte miercuri seară într-o şedinţă de urgenţă pentru a identifica o alternativă care să facă acceptabil planul european de susţinere şi să restructureze sectorul bancar. Executivul pregăteşte texte de lege care să restrângă ieşirile de lichidităţi după redeschiderea băncilor, urmând ca acestea să despartă sectorul bancar în bănci bune şi bănci de rebuturi, potrivit postului public de radio. Textele vor trebui însă validate de guvern şi Parlament înainte de redeschiderea băncilor.

C.I.