8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 14:16
No menu items!

Vameșii, depășiți de situație, amână pe termen nedefinit restricțiile comerciale anunțate recent

spot_img

aglomeratie - vama albita

Fiscul a suspendat pe termen nedefinit aplicarea restricțiilor anunțate recent privind bunurile introduse în țară din afara UE. Decizia ANAF vine după ce autoritățile vamale s-au dovedit a fi depășite, din punct de vedere administrativ, de blocajele produse la sfârșitul săptămânii trecute în vămile cu Serbia și Republica Moldova.

”Întrucât soluţionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, necesită o perioadă mai lungă de timp, reintrarea în vigoare se va face la o dată care va fi comunicată ulterior”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale a Vămilor.

Potrivit autorităților, în această perioadă controlul vamal al bagajelor călătorilor se va realiza, ca şi în prezent, conform reglementărilor în vigoare, pe baza analizei de risc. ANAF a anunţat săptămâna trecută că suspendă ordinul până la 1 decembrie.

Agenţia a introdus la jumătatea lunii noiembrie noi restricţii privind bunurile care pot fi introduse în ţară în bagajele personale din afara UE. Astfel, o persoană va putea introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, în anumite limite cantitative – cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României. Pe lista de 22 de produse se află produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.

Călătorii trebuie să declare, în scris, bunurile conţinute în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea unei declaraţii. Noile restricții au dat peste cap traficul în vămile cu Serbia și Republica Moldova, unde s-au format coloane de sute de mașini, iar timpul de așteptare pentru un autoturism a fost și de patru ore.

C.C.