-3.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 10:41
No menu items!

Valoarea lirei turcești s-ar putea înjumătăți față de începutul anului 2021

spot_img

Rata anuală a inflaţiei din Turcia a atins 36,1%, luna trecută, fiind cea mai ridicată cotă atinsă în cei 19 ani de președinție a lui Tayyip Erdogan. Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece banca centrală a redus ratele dobânzilor în urma presiunii lui Erdogan de a acorda prioritate creditelor şi exporturilor în detrimentul stabilităţii valutare şi al preţurilor.

Numai în decembrie preţurile de consum au crescut cu 13,58%, au arătat luni datele Institutului de Statistică din Turcia, erodând şi mai mult veniturile şi economiile turcilor zdruncinaţi de criza economică.

Indicele preţurilor de consum de la an la an a depăşit estimarea mediană a sondajului Reuters, de 30,6%, preţurile unor produse de bază precum transportul şi alimentele – care au ocupat o parte din ce în ce mai mare din bugetele gospodăriilor în 2021 – crescând şi mai rapid.

Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece banca centrală a redus ratele dobânzilor în urma presiunii lui Erdogan de a acorda prioritate creditelor şi exporturilor în detrimentul stabilităţii valutare şi al preţurilor.

Luni, lira a scăzut cu 5%, apoi a crescut cu 3%. Lira a fost tranzacţionată la închidere la 13,0790 faţă de dolar, cu aproximativ 0,8% mai sus decât închiderea de vineri.

Unii economişti prevăd că inflaţia ar putea ajunge până la 50% până în primăvară, dacă nu se inversează direcţia politicii monetare.

Goldman Sachs a spus că inflaţia va rămâne peste 40% pentru cea mai mare parte a anului 2022.

”Dobânzile ar trebui majorate imediat şi agresiv, deoarece acest lucru este urgent”, a spus Ozlem Derici Sengul, partener fondator la Spinn Consulting din Istanbul.

Totuşi, este puţin probabil ca banca centrală să acţioneze, a adăugat ea, iar inflaţia anuală ”va ajunge probabil la 40-50% până în martie”, atunci când creşterile de preţuri administrate ar fi fost adăugate în mix, inclusiv o creştere a salariului minim cu 50%.

Turcia are acum a opta cea mai mare inflaţie din lume, potrivit unei liste Trading Economics.