13.5 C
București
luni, 20 martie 2023 - 10:58
No menu items!

Vâlcov confirmă că sistemul actual de redevenţe pentru sectorul petrolier va fi menţinut şi anul viitor

spot_img

Un nou cadru fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016

valcov

Sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior, a afirmat miercuri Darius Vâlcov, ministrul-delegat pentru Buget.

Decizia va fi luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

În luna septembrie, premierul Victor Ponta a spus că proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului viitor şi va introduce un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari. În iunie, Ponta a afirmat că vrea să introducă un sistem diferenţiat de redevenţe, ”care să păstreze şi exploatările din off-shore profitabile”.

Contextul este dominat de investițiile masive făcute de OMV Petrom și Exxon în Marea Neagră pentru explorarea resurselor de gaze. Costurile de explorare și exploatare în largul mării sunt mai mari decât pe continent.

La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a afirmat că sistemul actual de redevențe va fi prelungit un an, iar noul mod de taxare va fi introdus de la 1 ianuarie 2016, după ce va fi dezbătut timp de un an.

Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi.

Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în în luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom, companie preluată de grupul austriac OMV.