3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 8:38
No menu items!

Val de revolte și proteste în penitenciarele din România

spot_img

Sistemul de detenție din România este lovit de un val de proteste, după revoltele violente de la Penitenciarul Iași.

Zeci de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa au intrat în refuz de hrană în semn de protest faţă de condiţiile din închisoare, iar rude ale unora dintre ei au protestat şi la poarta închisorii în semn de solidaritate, transmite corespondentul Mediafax.

Reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă din judeţul Constanţa spun că iniţial, luni, mai mulţi deţinuţi au refuzat pâinea, ca formă de protest faţă de condiţiile de trai din penitenciar, respectiv spaţii aglomerate, lipsa accesului la îngrijiri medicale de specialitate şi restrângerea dreptului de a primi pachete de la rude.

Ulterior, mai multe zeci dintre persoanele private de libertate din penitenciar au intrat în refuz de hrană, iar conducerea unităţii spune că a purtat discuţii cu protestatarii, explicându-le riscurile din punct de vedere al sănătăţii la care se expun prin această formă a protestului. „Deţinuţii care protestează sunt liniştiţi şi nu provoacă altfel de probleme”, spun reprezentanţii penitenciarului.

Potrivit acestora, mai multe persoane, aparţinători ai celor încarceraţi, s-au strâns, marţi seară, în faţa penitenciarului, protestând zgomotos în semn de solidaritate cu rudele lor încarcerate.

Conducerea instituţiei a alertat Poliţia, dar până la sosirea oamenilor legii, rudele condamnaţilor se împrăştiaseră, situaţia revenind la normal.

Unii din deţinuţii aflaţi în curtea de plimbare a Penitenciarului Iaşi au reluat protestele marţi, o cameră de detenţie fiind incendiată şi mai mulţi puşcăriaşi cazaţi în celula respectivă fiind evacuaţi, potrivit unui comunicat de presă al Penitenciarului Iaşi. „Marţi, 12 iulie 2016, în jurul orei 09.00, parte din deţinuţii aflaţi la curtea de plimbare au reluat protestele din seara zilei precedente, exprimându-şi verbal nemulţumiri legate de condiţiile de detenţie şi conducerea unităţii. Ulterior, a fost incendiată o cameră de detenţie, iar angajaţii au intervenit imediat pentru evacuarea deţinuţilor cazaţi la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secţii”, se arată într-un comunicat de presă al Penitenciarului Iaşi.

Peste 200 de deținuți din Penitenciarul Botoșani au protestat, marți seara, în camerele de detenție. Au ieșit la geamuri și au scandat, au bătut în gratii și au dat foc hainelor. Angajații penitenciarului au fost alarmați imediat, iar unii dintre ei chiar chemați de acasă.

Protestul ar fi izbucnit după ce în cursul zilei de marți, câțiva deținuți de la Iaşi au fost transferaţi la Botoşani. Manifestările deţinuţilor au durat câteva ore.

De frica unui incendiu, conducerea penitenciarului a solicitat sprijinul pompierilor. Preventiv, o autospecială cu apă și spumă a fost adusă la fața locului.

Protestele au fost reluate miercuri la Penitenciarul Botoșani.

Andrei Tudor