17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:18

Val de proteste violente în Europa de Vest. VIDEO

spot_img

Mii de persoane au protestat, în acest week-end, în două țări vest-europene cu greutate, în contextul pandemiei de coronavirus, din cauza măsurilor de restricție impuse de guverne.

Dacă în România, la București, au avut loc proteste de foarte mică amploare, în Germania și Franța, mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Bilanţul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor ţări din regiune şi unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuşi, protestele faţă de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice şi pentru al doilea weekend consecutiv manifestanţii au ieşit pe străzi, scrie news.ro.

Proteste au avut loc în special la Berlin şi în landul care înconjoară capitala, Brandenburg. Pe social media, protestatarii sunt ironizaţi cu termenul “covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceştia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor.

La Stuttgart, unde în weekend-ul trecut unii protestatari au ignorat regulile de distanţare socială şi nu au purtat măşti, poliţia se aştepta la o nouă manifestaţie cu cel mult 5.000 de oameni.

La Munchen, organizatorii le-au solicitat autorităţilor să autorizeze o manifestaţie cu cel mult 10.000 de persoane în Thersienwiese, unde de obicei se organizează Oktoberfest. Însă oficialii locali au subliniat că trebuie respectate regulile de distanţare şi au permis doar o manifestaţie cu cel mult 1.000 de oameni.

Cei mai mulţi protestatari sunt coordonaţi de unele grupuri noi. Unul dintre acestea este Rezistenţa 2020, condus de un avocat din Leipzig şi un doctor din sud-vestul Germaniei, care pun sub semnul întrebării statisticile oficiale cu privire la coronavirus şi văd principalele partide politice ca fiind creatoarele unei conduceri elitiste.

Alt grup, COMPACT, se descrie ca fiind “o sabie ascuţită împotriva propagandei imperialiste”. “De ce nu ne spui adevărul, doamna Merkel? Cum ne pierdem libertatea, job-urile şi sănătatea?”, întreabă grupul german.

Reuters notează că Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a şcolilor, magazinelor şi restaurantelor, dar şi reluarea competiţiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privinţa unui nou val de infectări.

În Germania s-au înregistrat până acum 175.813 cazuri de infectare cu coronavirus şi 8.001 decese cauzate de Covid-19.

Zeci de amenzi în Franța

În Franța, proteste ale celebrelor „veste galbene” au avut loc, sâmbătă după-amiază, în oraşe din Franţa, unii manifestanţi fiind reţinuţi, informează publicaţiile Le Figaro şi L’Express.

Zeci de protestatari s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi în contextul pandemiei.

Zece protestatari au fost amendaţi, iar cel puţin doi au fost reţinuţi, anunţă Poliţia franceză, scrie mediafax.ro.

Proteste similare au avut loc în oraşele Montpellier şi Toulouse.

În oraşul Toulouse a fost organizată şi o contramanifestaţie a activiştilor anticapitalişti, la apelul primarului Jean-Luc Moudenc, membru al formaţiunii Republicanii (dreapta), informează Agenţia France-Presse. “Ne aflăm aici pentru a spune că este iresponsabil ca «Vestele galbene» să organizeze manifestaţii în contextul riscurilor de contagiere şi este iresponsabil să fie blocate magazine”, a declarat Philippe Léon, membru al unei asociaţii a comercianţilor.

Mişcarea “Vestele galbene”, care denunţă erodarea nivelului de trai din Franţa, a lansat apeluri pentru organizarea de proteste în acest weekend în principalele oraşe din Franţa. Autorităţile au interzis orice adunare de persoane, în contextul măsurilor antiepidemice.