10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 10:18

Val de îmbolnăviri COVID-19 în Germania, după relaxarea restricțiilor

spot_img

Numărul de infecții cu coronavirus crește din nou în Germania, la doar câteva zile după ce liderii săi au slăbit restricțiile sociale, generând îngrijorări că pandemia ar putea scăpa din nou de sub control, scrie The Guardian. Germanii au ieșit relaxați afară, după cum ilustrează și imaginea unui lac de agrement din Berlin, sâmbătă.

Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a raportat în buletinul zilnic că numărul de persoane infectate de fiecare bolnav – cunoscut sub numele de rata de reproducere sau R – a crescut la 1,1.

Cancelarul Angela Merkel s-a supus presiunii din partea liderilor din cele 16 state federale ale Germaniei pentru a relua viața socială și a anunțat, miercuri, măsuri care includeau deschiderea magazinelor și o revenire treptată la școală.

În același timp, a lansat o „frână de urgență” pentru a permite reimpunerea restricțiilor în cazul în care infecțiile se înmulțesc din nou.

Karl Lauterbach, un parlamentar social-democrat și profesor de epidemiologie, a avertizat că noul coronavirus ar putea începe să se răspândească rapid după ce a văzut cam mulți adulți afară sâmbătă în orașul său natal din Köln.

“Trebuie să ne așteptăm ca rata R să depășească 1 și vom reveni la o creștere exponențială”, a spus Lauterbach într-un tweet. “Măsurile de relaxare au fost mult prea slab pregătite.”

Institutul Robert Koch a raportat duminică că numărul de noi cazuri de coronavirus a crescut cu 667 la 169.218, în timp ce numărul de decese zilnice a crescut cu 26, la 7.395.

“Este prea devreme pentru a deduce dacă numărul de noi infecții va continua să scadă ca în săptămânile trecute sau să crească din nou”, a spus institutul într-un buletin zilnic separat emis sâmbătă seara.

Germania este a șasea țaă din Europa la numărul de cazuri Covid-19, dar a reușit să  izoleze focarele prin testări la scară largă și un sistem medical bine gestionat și bine finanțat.