17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 12:04

Val de cutremure în România. Apelul primarului general al Capitalei

spot_img

Un val de cutremure a fost înregistrat în România, în ultimele 12 ore. Nu mai puțin de trei cutremure s-au resimțit în țara noastră.

Primul, cu cea mai mare intensitate dintre cele trei, s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, având o magnitudine de 5,3. Seismul s-a resimţit în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti, conform Institutului Naţional de Fizica Pământului, dar și în țările vecine, Bulgaria și Republica Moldova. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 91.6km.

La aproximativ jumătate de oră, mai exact la ora 2.48, s-a produs o replică de intensitate mai mică, respectiv o magnitudine de 2.7, la o adâncime de 76 km.

La ora 12.15, sâmbătă, un alt seism a fost înregistrat de aparatele INFP, având o magnitudine de 3.1, pe scara Richter, iar epicentrul său fiind în județul Buzău.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, după cutremurul cu magnitudine 5,3 produs sâmbătă dimineaţă în Vrancea şi resimţit şi în Bucureşti, că face un apel către proprietarii care stau în clădiri cu risc seismic clasa 1 să accepte locuinţele puse la dispoziţie de Primărie.

Fac apel la proprietarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic clasa 1 pericol public să accepte locuinţele puse la dispoziţie de Primărie, pentru a putea începe, în regim de urgenţă, consolidarea. Legislaţia în vigoare nu ne permite să evacuăm aceste imobile, deşi sunt un pericol atât pentru locatari, cât şi pentru cei care trec prin zonă. Am propus înfiinţarea Administraţiei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, deoarece am găsit la Primărie o lipsa de coordonare şi implicare constantă în legătură cu problema clădirilor cu bulină. Cu sprijinul consilierilor PSD şi ALDE, această structură va funcţiona cât de curând. Este regretabil că reprezentanţii USB şi PNL nu au înţeles importanţa acestei iniţiative şi au încercat să blocheze proiectul. Şi nici nu au oferit o altă soluţie-alternativă la propunerea mea

Gabriela Firea
primar general al Capitalei

Edilul a precizat că seismul resimţit în Capitală nu a produs pagube. „Conform informaţiilor primite şi verificărilor efectuate în teren de către poliţiştii locali, până la această oră nu au fost constatate evenimente cauzate de cutremurul care a avut loc în cursul nopţii – tencuială căzută, panouri publicitare desprinse, cabluri electrice rupte, copaci căzuţi”, a mai precizat Firea.

Olimpia Diaconiuc