16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 8:35

Vaccinul chinezesc Sinopharm a fost aprobat în regim de urgență de OMS pentru o particularitate aparte

spot_img

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat în regim de urgență, vaccinul chinezesc anti-Covid Sinopharm, fabricat la Beijing, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al organizației. Serul are o particularitate ce a determinat specialiștii să îl considere “deosebit de atractiv”. Este ieftin, este ușor de depozitat, dar mai ales își schimbă culoarea dacă temperatura la care este expus scade sub cea recomandată.

Vaccinul chinezesc este primul vaccin care are un mic autocolant pe fiecare fiolă care își schimbă culoarea dacă este expus la căldură. „Acest lucru le permite lucrătorilor din domeniul sănătății să știe dacă vaccinul este sigur de utilizat”, au declarat reprezentanții OMS.

Imunizarea cu vaccinul chinezesc Sinopharm se face în două doze, este recomnadat persoanelor cu vârste de peste 18 ani și are o eficacitate estimată la 79%, precizează specialiștii din OMS.

„Adăugarea acestui vaccin are potențialul de a accelera accesul la un vaccin anti-Covid 19 pentru țările care doresc să-și protejeze lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu risc”, a declarat dr. Mariangela Simao, directorul adjunct al OMS responsabil pentru accesul la medicamente și produse de sănătate. Vaccinul este ușor de depozitat, „ceea ce îl face deosebit de atractiv pentru zonele cu resurse limitate”.

Sinopharm este utilizat deja în 42 de țări și teritorii din întreaga lume, este pe locul patru în urma vaccinului de la AstraZeneca (166 de țări și teritorii), Pfizer-BioNTech (94) și Moderna (46), potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

În afară de China, vaccinul este utilizat în special în Algeria, Camerun, Egipt, Ungaria, Irak, Iran, Pakistan, Peru, Emiratele Arabe Unite și Seychelles.