7.4 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 1:17

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca devine Vaxzevria

Vaccinul anti-Covid produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca a fost redenumit în Vaxzevria. Informația a fost publicată pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

Schimbarea numelui nu va atrage o modificare a serului în sine, ar putea arăta diferit doar informațiile despre produs, etichetarea și ambalarea, anunță producătorul.

Un grup de experţi s-a reunit în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la cazurile de formare a unor cheaguri de sânge la persoane imunizate cu serul AstraZeneca-Oxford.

EMA a anunțat că a convocat grupul de experţi în vederea unei contribuţii suplimentare la evaluare.

Experţi externi, în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, s-au reunit pentru a-şi da avizul EMA cu privire la aspecte privind orice mecanism de acţiune plauzibil, eventuali factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare în vederea unei mai bune înţelegeri a evenimentelor observate şi riscurilor potenţiale.

Agenţia a menționat că o recomandare actualizată în acest subiect este aşteptată la o reuniune plenară, prevăzută în perioada 6-9 aprilie.

Până în prezent, EMA a stabilit că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient” şi că nu prezintă un risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.

Agenţia a specificat însă că nu este în măsură să ”excludă definitiv” o legătură între vaccin şi tulburări de coagulare a sângelui, rare.

„ANSM împărtăşeşte recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) de continuare a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca. Noi date ar putea să determine ANSM să revizuiască această poziţie. Mai multe ţări europene au suspendat în baza principiului precauţiei şi în mod temporar vaccinarea cu AstraZeneca, în urma mai multor cazuri grave de tulburare a coagulării, precum evenimente tromboembolice”, anunţa Agenţia Naţională franceză de Siguranţa Medicamentului.