15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:20

Vaccinarea se va putea face direct la medicii de familie, fără programare

spot_img

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că românii se vor putea imuniza antiCovid-19 direct la medicii de familie. Activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie este stabilită să demareze în ultima săptămână a lunii aprilie. Până atunci, România va primi cantități importante de vaccinuri.

Direcțiile de Sănătate Publică din țară realizează în această perioadă liste cu medicii de familie care pot fi incluși în campania de vaccinare direct în cabinete.

„Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Chiar astăzi am transmis către Direcţiile de Sănătate Publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Realitatea Plus.

Un lucru extrem de important, cei care aleg să se vaccineze astfel, nu au nevoie de programare pe platformă.

„Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a explicat Gheorghiţă.

Gheorghiță a mai spus că în această activitate de vaccinare vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte depozitarea vaccinurilor bazate pe ARN Mesager.

Calculele arată că 50.000 de persoane ar putea fi imunizate zilnic, dacă fiecare medic de familie vaccinează intre 10 și 20 de persoane în fiecare zi.