14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:31
No menu items!

Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Ministerul Sănătății nu vrea să rămână cu dozele în depozite

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, luni, că au fost achiziţionate 1.5 milioane de doze de vaccin antigripal. 1 milion de doze au fost livrate deja către Direcțiile de Sănătate Publică și cabinetele medicilor de familie.

”În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a menționat că este primul an când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a precizat faptul că, aşa cum a spus şi în cazul vaccinurilor COVID, ”distrugerea unor cantităţi mari de vaccinuri nu este în regulă”.

”Cantităţi mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse, trebuie o bună planificare dar buna planificare depinde şi de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reuşit în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze”, a afirmat el.

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

                                                                                                                 Adina Silav