3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 8:30
No menu items!

Vaccinarea americanilor va începe peste două săptămâni

spot_img

„În termen de 24 de ore de la aprobare, vaccinul va fi mutat și localizat în locațiile anunțate de fiecare stat”, a declarat dr. Moncef Slaoui, consilier științific șef pentru programul de vaccinare „Operațiunea Warp Speed” a guvernului, a declarat pentru NBC „Meet the Press”, preluat de Reuters.

Efortul de lansare a vaccinurilor în întreaga țară cu o populație de 330 de milioane de oameni vine în momentul în care președintele Donald Trump a blocat tranziția normală a guvernului înainte de învestirea președintelui ales Joe Biden pe 20 ianuarie.

Slaoui a spus că speră la o tranziție lină și nu se așteaptă ca efortul de vaccinare să fie deraiat.

Consilierii externi ai Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA se vor întâlni pe 10 decembrie pentru a discuta dacă va autoriza vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer Inc și partenerul german BioNTech pentru utilizare de urgență.

Se așteaptă ca Moderna Inc să solicite aprobarea mai târziu în decembrie pentru vaccinul COVID-19.

Vaccinurile vor fi distribuite în funcție de populația fiecărui stat, a spus Slaoui. Fiecare stat va decide cine primește vaccinul mai întâi, cu recomandarea ca prioritatea să fie acordată lucrătorilor din domeniul sănătății, lucrătorilor din prima linie și persoanelor în vârstă care se confruntă cu cele mai mari riscuri de a muri de virus.

Aproximativ 70% din populație trebuie imunizată pentru a obține imunitatea turmei, obiectiv pe care țara îl poate atinge până în luna mai, a spus el.

Pe măsură ce noile cazuri de COVID-19 continuă să crească, milioane de americani ignoră avertismentele federale și de stat de a rămâne acasă pentru Ziua Recunoștinței pentru a preveni copleșirea spitalelor deja tensionate.

Mulți oameni încearcă să se testeze înainte de vacanță, joi, ducând la cozi lungi în New York și în alte zone.

Lipsa testelor încă afectează multe părți ale țării, majoritatea farmaciilor care oferă teste COVID-19 în Chicago suburbane au fost complet rezervate înainte de Ziua Recunoștinței.

„Suntem în mod clar implicați acum într-o creștere foarte, foarte dificilă aici în toate Statele Unite și chiar la nivel global”, a declarat pentru NBC Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase al națiunii.

Săptămâna trecută, Biden a numit programul de vaccinare o „întreprindere masivă” și „una dintre cele mai mari provocări cu care ne vom confrunta ca națiune”.

Statele Unite trebuie să distribuie zeci de milioane de vaccinuri, combatând în același timp dezinformarea despre vaccinurile răspândite pe social media. Un sondaj recent Gallup a arătat că doar 58% dintre americani ar primi vaccinul, în creștere față de 50% în septembrie.

Ron Klain, șeful cabinetului de la Casa Albă, a declarat că este crucial să existe un flux continuu de informații între experții în coronavirus ai lui Trump și echipa de tranziție a lui Biden, pentru a evita întârzierile în distribuție după ce Biden intră în funcție pe 20 ianuarie.

Biden a avertizat săptămâna trecută că „vor muri mai mulți oameni dacă nu ne coordonăm”.

Numărul cazurilor de coronavirus din SUA a depășit 12 milioane și a crescut cu mai mult de 1 milion de cazuri în mai puțin de o săptămână pentru prima dată.

Sursa: Reuters

Editor: M.C.