14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:44
No menu items!

Vacanță de lux pe litoralul românesc

spot_img
 Vacanță de lux pe litoralul românesc
foto: www.jinfotours.ro

Mai sunt câteva zile și se încheie sezonul estival. Dacă este să facem un bilanț, se poate spune că a fost un sezon fructuos pentru operatorii de turism din țară, dacă ne orientăm după gradul de ocupare al litoralului de până la 100% în week end.  Întrucât bulgarii nu s-au mai ridicat la standardele de până acum, iar primul val de turiști a fost destul de dezamăgit de ceea ce au găsit și de serviciile de care  au avut parte, atenția a fost îndreptată către stațiunile din țară.

 Cum era de asteptat, pe primul loc se situează stațiunea Mamaia, așa cum ne-am obișnuit în fiecare an. Mamaia se vrea a fi o stațiune de lux, care oferă condiții de cazare de cinci stele, cluburi și restaurante “de fițe” pentru cei dispuși să cheltuiască pentru confort.  Dar oare raportul calitate-preț este cel așteptat pentru  cele patru sau cinci stele ale resorturilor care strălucesc în nordul stațiunii?

 S-a mediatizat intens dezamăgirea celor care au vrut să petreacă o vacanță de vis în Bulgaria, dar care au avut parte de multe neplăceri, culminând cu furtul maținilor din parcările păzite ale hotelurilor. La noi ce au găsit? Din punctul meu de vedere nu mare lucru, dar la preț de cinci stele. Pentru două nopți la un resort de patru stele am plătit peste 500 euro în weekend, cam cât ar fi trebuit să coste un sejur de 7 nopți, dar pentru că la noi se practică de foarte mulți ani turismul de week end, hotelierii s-au orientat astfel încât profitul să fie cât mai mare la sfârșit de sezon.

 Încă de la recepție ești întâmpinat de un personal slab calificat, iar comunicarea este precară. Deși poate ești nerăbdător să lași bagajele în camera și să ajungi pe plajă, ești reținut la recepție pentru formalitățile de cazare unde deseori apar încurcături și neînțelegeri generate de lipsa de comunicare a celor cu care ai primul contact, recepționerii. După ce în sfârșit reușești să te cazezi, ajungi într-un apartament mai degraba kitschos decât unul de patru stele. Dar nu mai contează, vrei pe plajă să te poți bucura de soare și apa mării. Aici lucrurile s-au mai îmbunătățit în ultimii ani. Plajele nu mai sunt murdare, iar nisipul este mai fin ca altădată. Dacă ai noroc și nu a fost furtună în larg, vei avea parte de apă curată și de o bălăceala pe cinste.

 Restaurantele sunt cu pretenții, mâncarea este gustoasă, dar pentru că este de cinci stele nu înseamnă că ești ferit de o toxinfecție alimentară care să-ți scurteze sejurul. În parcarea resortului care se presupune că este inclusă în prețul destul de piperat, angajații binevoitori de la pază te ghidează către un loc rămas liber prin cine știe ce minune, asteptându-și recompensa , doar te-au ajutat! Și totul culminează cu momentul plecării, când persona care s-a ocupat de curățenie în apartamentul în care ai fost cazat îți șoptește că nu au iețit la numărătoare prosoapele pe care a avut grijă în fiecare zi să le schimbe, dar nu să le și pună la loc pe toate, dar te asigură că se poate rezolva cu o mică atenție, deți tu inițial îi mulțumisei cumva pentru că a avut grijă ca toul să fie în regulă.

 Mă întreb dacă Mamaia chiar este o stațiune de lux sau luxul constă în prețurile mari practicate și nicidecum în serviciile oferite.

R.M.