3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 11:27
No menu items!

Vă pregătiți să vă mutați? Deutche Bank a făcut topul celor mai scumpe țări și orașe

spot_img

Un studiu bancar arată în ce oraș e cea mai scumpă bere, unde găsești cea mai ieftină pereche de jeansi sau unde riști cea mai costisitoare întâlnire romantică

paris

India este cea mai ieftină țară din lume, iar Australia – cea mai scumpă, arată o analiză realizată de Deutsche Bank. Banca a inclus în top numai 19 țări, dar îl consideră relevant, fiindcă a analizat toate prețurile și vizează statele de la extremele piramidei veniturilor pe cap de locuitor.

Berea e cea mai scumpă la Paris, jeansii – în Zurich, iar cea mai costisitoare întâlnire romantică e la Londra. Pentru al treilea an la rând, Australia e cea mai scumpă țară, iar cele mai mici prețuri, pe ansamblul economiei, sunt în India. O rupie devalorizată a ajutat țara să rămână cea mai ieftină economie majoră a lumii, în ciuda persistenței unei inflații ridicate.

În rândul statelor dezvoltate, SUA sunt cele mai ”prietenoase” cu portofelul. Pe de altă parte, Brazilia este scumpă după standardele țărilor cu economii emergente. Dar există câteva diferențe mari pe produse individuale. De exemplu, o mașină închiriată o zi, în China, costă 31,9 dolari, adică 26% din prețul aceluiași serviciu în State. Însă o pereche de jeansi Levis, de pantofi sport Adidas sau un iPhone 5 sunt toate mai ieftine în SUA.

O cameră la hotelurile de cinci stele din Moscova costă suma exorbitantă de 905 dolari pe noapte, mai mult decât dublul serviciului similar din New York, fiind cel mai scump oraș pentru o escapadă de weekend. Cu toate acestea, transportul public din Capitala Rusiei este printre cele mai ieftine.

Studiul arată și costul vieții în cele mai mari orașe. Tokyo, de departe cel mai scump în 2001, este acum mai ieftin decât o serie de orașe ca Melbourne, Geneva, Oslo și Caracas. Zurich merită menționat și la costul extrem de piperat al serviciilor de coafură, de 60,47 de dolari, astfel că un tuns aici este de 15 ori mai scump decât același serviciu în Mumbai. Orașele din India sunt, de asemenea, cele mai ieftine la capitolul întâlniri romantice.

Cele mai mari diferențe sunt la costul asigurării de sănătate, de bază, cu prețuri în SUA neegalate de nicio țară în lume. Australia e pe locul al doilea la cele mai scumpe polițe de sănătate, unde prețurile însă reprezintă doar 34% din cuantumul celor din State. În Marea Britanie, acestea sunt la 21% din  cele din SUA. India, Indonezia și Filipine au cele mai ieftine asigurări de sănătate, la numai 1% din standardul fixat de Statele Unite.

C.C.