0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 22:04
No menu items!

USR vrea reducerea TVA pentru energie electrică şi gaze naturale: Legea promovată de PNL şi PSD nu ajută consumatorul casnic

spot_img

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii reale pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor în contextul crizei preţurilor la energie. Potrivit USR, legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă.

Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că preţurile au fost şi compensate şi plafonate. În acelaşi timp, concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piaţă, în premieră, a şapte furnizori de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienţi. Mai mult, producţia de energie regenerabilă este redusă artificial prin supraimpozitare şi astfel preţul pe bursă creşte prin diminuarea ofertei de energie.

„Românii au început să vadă eşecul legii de compensare şi plafonare a facturilor. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în preţurile pe care le plătesc şi nu sunt protejaţi. Vedem cum industria României se închide şi cum mii de oameni ajung în şomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie şi cerem de urgenţă o sesiune extraordinară a Parlamentului”, declară Cristina Prună.

USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică, credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Potrivit USR, aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocraţie şi fără praguri artificiale.

“Legea de plafonare şi compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la preţul real al energiei şi gazelor naturale. Românii trebuie în continuare să fie stimulaţi în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor. Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiţii, decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut”, mai arata USR.

                                                                                                                   Adina Silav