18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 14:24

USR PLUS propune acordarea unui stimulent financiar pentru… menstruație

Parlamentarii USR PLUS au inițiat la senat un proiect de lege care prevede acordarea unui stimulent financiar în valoare de 15 lei, pentru fetele din medii defavorizate sau fără adăpost, care nu au bani pentru igiena intimă la menstruație.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că de suma de 15 lei pe lună, pentru achiziționarea de produse pentru igiena intimă, vor beneficia fetele din învățământul de stat preuniversitar cu vârsta de peste 10 ani, din familiile cu drept la alocație pentru susținerea familiei sau care beneficiază de bursă de ajutor social, respectiv fetele aflate în plasament, precum și persoanele de sex feminin fără adăpost.

”Accesul precar la produse și informații legate de o îngrijire adecvată creează o serie de probleme medicale și sociale. Pe langă aceasta, impactul social al lipsei de produse și informatii adecvate pentru ăngrijire este și el semnificativ – poate duce la absențe școlare și retragerea din activitățile zilnice de teamă de a nu fi ostracizate”, susțin parlamentarii USR PLUS.

Stimulentul financiar, sub formă de tichet social, se acordă pe parcursul întregului an scolar, inclusiv pe perioada vacanțelor, până la finalizarea studiilor în măsura în care nu înregistrează, în cursul unui semestru, absențe nemotivate care conduc la scăderea sub 8 a notei la purtare. În situatia în care, totuși, înregistrează astfel de absențe, acordarea tichetelor sociale se suspendă, cu caracter temporar, pe perioada următorului semestru.

Emanuel Stan