15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 7:42

USR-PLUS își retrage sprijinul pentru Florin Cîțu. Dan Barna: “Noi ieșim din acest balet politic”

Copreședintele USR-PLUS, vicepremierul Dan Barna, a declarat, joi, că Birourile Naționale Reunite ale alianței au decis să-și retragă sprijinul politic pentru premierul Florin Cîțu. Barna, care a exprimat opiniile transmise și într-un comunicat de presă al USR-PLUS, a precizat că USR-PLUS cere o reuniune urgentă a coaliției de guvernare “pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”. 

“Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, a spus Dan Barna, care l-a acuzat pe Cîțu de imaturitate politică. 

„Faptul că stăm de săptămâni întregi într-un balet politic fără să fim atenți, fără să vedem un sprijin al premierului, este o problemă dramatică, pe care vrem să o clarificăm în cadrul coaliției. Spun asta pentru că i se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciun moment în control. Campania de vaccinare este coordonată direct de către premierul României, campania de vaccinare este decisă de către premierul României și faptul că suntem pe unul din ultimele locuri, 25 din 27 la nivelul Europei, în condițiile în care am pornit foarte bine și am fost în primele zile sus, nu arată nici performanță și nici înțelepciune strategică”, a mai spus Barna.

“Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.

Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.

În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.

Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună”, se arată în comunicatul de presă al USR – PLUS. 

Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face. Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”, a conchis Barna. 

Dan Barna a adăugat că, după discuțiile din coaliție, este posibil ca USR-PLUS să ceară medierea președintelui Klaus Iohannis. O decizie a USR-PLUS legată de rămânerea la guvernarea va fi luată după discuțiile din coaliție. 

R.D.