8.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:36

USR PLUS a ieșit public la 7 ore după scandalul cu premierul Cîțu să spună că se va decide în alte 24-48 ore dacă îl mai susțin sau nu la guvernare

spot_img

Informația că Florin Cîțu a fost închis 2 zile în SUA, în urmă cu 20 de ani, pentru că a fost prins băut la volan a făcut înconjurul internetului încă de la ora 12, premierul având o reacție o oră mai târziu, la briefingul ședinței de guvern, la ora 13. Dacă ceilalți lideri politici, de la PNL, de la PSD, de la UDMR mai puțin, au avut reacții în minutele sau orele următoare, nimeni de la USR PLUS nu a comentat scandalul până spre seară, după ora 19.

Primul reprezentant USR PLUS care a comentat situația în care este Florin Cîțu a fost Emanuel Ungureanu, unul dintre liderii vocali ai formațiunii. El susține că premierul este un om „iresponsabil”, iar postarea sa pare a fi urmarea reacțiilor membrilor PNL din tabăra lui Cîțu, care au încercat să minimalizeze informația.

„Ipocriții! Acest om iresponsabil conduce România. Să te urci beat la volan înseamnă că îți asumi și că poți ucide pe cineva nevinovat. Faptul ca mașinăria de propagandă a lui Câțu, în frunte cu Rareș Bogdan, compară băutul la volan cu o bătaie în curtea școlii, arată nivelul moral al oamenilor care vor să aibă puterea absolută în România. O întrebare pentru domnul Rareș Bogdan: Dacă un membru al familiei lui ar fi lovit de o mașină condusă de un Cîțu beat la volan ar considera acest fapt ca fiind un lucru minor? Ipocriților”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Un alt lider USR PLUS care a reacționat, pe seară, la acest scandal este Ștefan Pălărie, care a declarat, la emisiunea realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, că la USR PLUS se discută foarte intens pe grupurile interne și că decizia de a-l mai susține sau nu pe premierul Cîțu la guvernare va fi luată “în 24, cel mult 48 de ore”.

“Noi am militat foarte tare pentru acest principiu de “fără penali în funcţii publice” şi o susţinem în continuare. Dacă nu mă înșel, au mai puţin de 24 de ore aceste apariţii de informaţie în spaţiul public. Va exista, în orizontul apropiat, o următoare şedinţă de coaliţie. Copreşedinţii coaliţiei de guvernare sunt convins că vor discuta această situaţie cât se poate de serioasă”, a spus Ștefan Pălărie, la Antena 3.

Liderii PNL din tabăra lui Orban s-au ferit să pună paie pe foc după apariția informației, singurul lăsat să comenteze fiind chiar președintele PNL, Ludovic Orban, care a declarat că nu a știut nimic despre această situație, până la publicarea informației. Ceilalți lideri PNL, din tabăra Cîțu, au ieșit însă rând pe rând, după declarația lui Cîțu în care și-a recunoscut “greșeala” – Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu și alții au încercat să minimalizeze fapta de acum 20 de ani a premierului, susținând că e o greșeală asumată din tinerețe, în niciun caz gravă.

Liderii UDMR au preferat să tacă mâlc, dar ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a avut ghinionul de a fi organizat o conferință de presă tocmai azi după-amiază, astfel că a trebuit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. 

“Nu cred că este subiect de coaliţie acum 20 de ani cineva ce a făcut. Fiecare îşi asumă ceea ce a făcut. Cred că domnul prim-ministru şi-a asumat acest lucru şi a fost deschis şi sincer, din ceea ce am înţeles, la întrebarea presei”.

USR PLUS însă, ai cărui membri, miniștri, demnitari sau simpli membri scriu pe Facebook de 10 ori pe zi toate acțiunile făcute de ei sau făcute de alții dar la care au comentarii, nu au postat absolut nimic, cu excepția lui Emanuel Ungureanu, pe la ora 19. Adică 7 ore. De ce nu reacționează USR PLUS la acest scandal, care se pliază perfect pe campania pe care ei au câștigat voturile românilor, #fara penali in functii publice?

Răspunsul poate fi în declarația lui Ștefan Pălărie de la Antena 3, că discuțiile sunt febrile doar pe grupurile interne, dar public nu s-a decis încă punctajul, pentru că nu s-a luat o hotărâre. Și mai au nevoie de vreo 24 ore minim, dacă nu chiar 48. 

Marilena Nedelcu