4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 5:20
No menu items!

USR nu-i este suficient PNL. Ce opțiuni viabile mai au liberalii pentru a da guvernul

spot_img

Toate calculele și toate sondajele întoarse pe toate fețele arată că PNL are nevoie de o alianță solidă nu doar cu USR pentru a putea susține un guvern și pentru a putea propune un premier, ci și cu alt partid sau cu alte partide.

Deși sondajul comandat de PNL și USR le acordă procente de aproape 20% fiecăruia, toate celelalte studii de piață arată că USR va reuși cu emoții să treacă de pragul de 5%, necesar intrării în Parlament. PNL depășește în orice sondaj 15%, ajungând chiar și la peste 20%.

Dar este evident că, spre deosebire de PSD, care nu scade sub 40% și care, împreună cu ALDE poate ajunge la 47-48%, în media sondajelor, PNL va avea nevoie de o alință cu cel puțin două partide. Unul este evident USR, chiar dacă Nicușor Dan spune de fiecare dată că nu face nicio alianță cu niciun partid (până când va realiza în mod conștient că, la 5-6%, nu va avea șanse singur în Parlament, să-și ducă niciun proiect la bun sfârșit). Pe lângă USR, cu un scor atât de mic, PNL va trebui să ia alături un alt partid, pentru a se putea îndrepta spre 40%, astfel încât să poată emite pretenții de premier.

Fiind exclusă din start alianța cu PSD sau ALDE, PNL mai are câteva opțiuni. Ar putea merge cu PRU, dar partidul lui Bogdan Diaconu și Sebastian Ghiță are în continuare o viziune extremist-naționalistă și antieuropeană. Deci, această variantă este exclusă.

Ar mai fi UDMR, care se chinuiește să obțină cele 5 procente, dar, pretențiile pe care maghiarii le vor emite i-ar putea încurca programul lui Dacian Cioloș, premierul susținut de PNL. Deci și această variantă este problematică.

Un alt scenariu ar fi să meargă alături de partidul lui Traian Băsescu, mai ales că PNL este plin de foști democrat-liberali. Chiar dacă PMP va reuși să obțină un destul de îndoielinic, la această oră, prag electoral, problema liberalilor va fi cu pretenția lui Traian Băsescu de a fi premierul „cel mai bun” al României. Deci nici această opțiune nu este fezabilă, mai ales că președinta PNL, Alina Gorghiu, și-a reiterat părerea sa despre fostul șef al statului.

Ce ar rămâne ar fi varianta unei colaborări cu Alianța Noastră România, un partid, deși foarte tânăr, cu potențial mare pentru viitoarea configurație a Parlamentului, care se apropie de pragul de 5%, potrivit unui sondaj realizat în Capitală. Unde mai pui că liderul ANR, Marian Munteanu, a fost candidatul propus, înaintea lui Cătălin Predoiu, la funcția de primar general al Capitalei. În cazul ANR, nu există contrargumente ca pentru celelalte partide. Este condus de un exponent al societății civile, care încă se bucură de popularitate și încredere, chiar dacă nu la nivelul anilor ’90, care l-au consacrat și asupra căruia nu planează nicio suspiciune de integritate sau imoralitate. Nici măcar cea de colaborator al fostei Securități, cum au încercat unii să arunce pe piață.

Andi Topală