13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:20

USR merge la Cotroceni cu Dacian Cioloș premier: “Susținem un guvern cu un program bine asumat”

spot_img

Delegația USR va merge la consultările de la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Anunțul a fost făcut, luni, chiar de președintele formațiunii, Dacian Cioloș, într-o conferință de presă. 

Potrivit lui Cioloș, USR merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis, cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

“USR susține că cea mai bună soluție în continuare e un Guvern PNL – USR-UDMR, cu un program politic bine asumat”, a mai spus Cioloș care a prezentat și principalele măsuri incluse în programul de guvernare pe care USR este gata să și-l asume. 

Printre cele mai importante măsuri propuse de USR: 

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

“Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023″, a mai spus președintele USR.

Toate propunerile USR pot fi consultate aici – https://www.usr.ro/Propuneri_USR.pdf

De altfel, USR a prins toate propunerile sale într-o broșură pe care i-o va prezenta președintelui Klaus Iohannis spre studiu. 

Raluca Dan