USR îi cere demisia lui Meleșcanu, pentru o declarație pe care a făcut-o și Klaus Iohannis

Preşedintele USR Dan Barna i-a cerut demisia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, după ce acesta a spus că România respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept. Liderul USR nu amintește însă și de declarația președintelui Klaus Iohannis, care a exprimat același lucru, în urma întâlnirii de joi cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Într-o declaraţie postată vineri pe Facebook, Barna afirmă: “USR cere demisia imediată a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu! România nu e Polonia. Ministrul de externe îndepărtează iar România de UE, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar. În egală măsură, este un nou atac la companiile multinaţionale, care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă”.

“Nu ştim cine i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie anti-UE, în mod cert nu poporul român, de bine ce nu am văzut-o până acum în niciun program de guvernare al actualei coaliţii, dar o respingem fără drept de apel!”, a mai spus Barna.

Aflat joi la Bruxelles, Klaus Iohannis a răspuns la o întrebare privind posibilitatea legării problemei statului de drept de negocierile privind noul cadru financiar al UE, de care depind fondurile europene: ”În tratate, nu este prevăzut așa ceva și dacă, se poartă o discuție, ea se poartă în termini politici și nu cred că se poate trage o concluzie pentru negocierile care au loc acum”.

Tot joi, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, a spus că legarea fondurilor europene de “alte elemente” ar constitui “o încălcare grosolană” a principiilor Uniunii Europene.

“În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre”, a spus Meleşcanu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz.

T.S.

NICIUN COMENTARIU