12.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 3:50
No menu items!

USR, amendamente la legile Educaţiei: În actuala formă, proiectele nu fac nicio reformă

spot_img

USR a depus mai multe amendamente la legile Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, amendamente care reflectă cele 26 de măsuri ce trebuie incluse în aceste legi pentru a se putea vorbi despre schimbări reale în sistemul de învăţământ, arată partidul. În forma actuală, legile Educaţiei nu fac nicio reformă, sunt doar o invitaţie la resemnare şi o confirmare a faptului că PSD şi PNL nu doresc investiţii în Educaţie, ci doar economie de respect şi de resurse, mai precizează formaţiunea.

„Sunt 26 de puncte majore fără de care USR consideră că reforma Educaţiei nu există şi fără de care nu va vota proiectele propuse de PSD-PNL. Multe din aceste puncte majore sunt cerute de societate şi preluate de USR, deoarece considerăm că legile Educaţiei trebuie să fie temelia unui nou contract social în România, un contract care nu poate fi cum a fost în ultimii 30 de ani cu PSD şi PNL la putere, doar cu mici ajustări şi o mare de compromisuri. Legile Educaţiei în forma trimisă la Parlament şi dorită de PNL-PSD sunt o frână, un blocaj pentru viitor şi pentru reaşezarea societăţii. Noi, USR, vrem o Românie plină de vigoare, descătuşată, nu una anesteziată! Vrem să recuperăm sutele de mii de copii şi tineri care s-ar pierde în acest hăţiş”, a transmis senatorul USR Ştefan Pălărie.

Deputatul USR Filip Havârneanu a precizat că aceste proiecte au fost făcute ca să servească politicienilor şi nu elevilor şi părinţilor.

„După analiza profundă a Legilor Educaţiei, am avut tendinţa de a suna la 112, că poate ne mai salvează cineva de pericolul ei! O lege de urgenţă naţională a fost transformată într-un act de neglijenţă care conduce la plafonare. Am primit 500 de pagini tipărite în era digitalizării, de care pare că Ministerul Educaţiei se fereşte ca de un virus. Pagini cu inserţii toxice pentru învăţământ, care au fost consumate pentru a face şi mai solid servilismul de partid. Legile servesc politicienilor, nu elevilor şi părinţilor. Nu vom vota o mare de compromisuri şi nu vom gira o lege care este o frână în educaţie, în loc să devină o rampă de lansare”, a explicat Filip Havârneanu.

Câteva din cele 26 de linii roşii peste care USR nu poate trece când este vorba de transformarea Educaţiei româneşti:

„- Garanţie pentru o finanţare reală a unei educaţii moderne

– Niciun copil care nu îşi permite meditaţii să nu fie lăsat în urmă de un examen de admitere la liceu discriminatoriu

– Masă caldă pentru toţi copiii până în 2030

– Şcoala de la 8 la 17 până în 2030

– Şcoală sigură până în 2026

– Şcoli autonome şi descentralizate

– Separarea politicului de şcoală

 -Prioritizarea eticii în şcoli şi universităţi”.

USR cere coaliţiei PSD-PNL să dea dovadă de responsabilitate măcar în ultimul ceas şi să accepte măsurile USR gândite să producă o reformă reală a şcolii româneşti.

                                                                                                                  Adina Silav