24 C
București
joi, 5 august 2021 - 2:17

USD deţine majoritatea absolută în plenul reunit şi în Camera Deputaţilor – ANALIZĂ

spot_img

vot

Partidele care formează Uniunea Social Democrată (USD), respectiv PSD, UNPR şi PC, deţin, în acest moment, majoritatea absolută în plenul comun al Parlamentului şi, alături de grupul minorităţilor, beneficiază de majoritatea absolută şi în Camera Deputaţilor, arată o analiză realizată de MEDIAFAX. 

Potrivit aceleiași analize, pentru a deţine majoritatea absolută şi în Senat, USD mai are nevoie de votul a doar doi senatori.

Astfel, grupul PSD din Camera Deputaţilor, în care activează şi deputaţii UNPR, cumulează 171 de deputaţi. Grupul PC din Camera Deputaţilor totalizează 18 deputaţi, iar grupul minorităţilor naţionale – 17 deputaţi. Prin urmare, grupurile reunite PSD-UNPR, PC şi cel al minorităţilor din Camera Deputaţilor au în total 206 deputaţi. În acest moment, există 405 deputaţi, aşadar majoritatea absolută în Cameră este de 203 deputaţi. În consecinţă, cu un număr de 206 deputaţi, USD deţine majoritatea absolută în Camera Deputaţilor.

La Senat, grupul PSD, în care activează şi senatorii UNPR, cumulează 76 de senatori, în timp ce grupul PC din Senat are 8 senatori. Aşadar, grupurile reunite PSD-UNPR şi PC din Senat cumulează 84 de senatori. În acest moment, există 171 de senatori, aşadar majoritatea absolută la Senat este de 86 de aleşi. În consecinţă, USD ar mai avea nevoie de doi senatori pentru a atinge numărul de voturi care să asigure majoritatea absolută şi în Senat.

În total, la nivelul întregului Parlament, grupurile reunite ale USL contabilizează 290 de parlamentari. În acest moment, în Parlament există 576 de parlamentari, aşadar majoritatea absolută în Camerele reunite este de 289 de aleşi. Prin urmare, în plenul comun, USD deţine 290 de parlamentari, cu unul peste numărul necesar care asigură majoritatea absolută. În condiţiile în care USD ar forma o coaliţie cu UDMR, care deţine 18 deputaţi şi 8 senatori, ar deţine majoritatea absolută atât în plenul reunit, cât şi în fiecare dintre cele două Camere.

R.D.