18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:56
No menu items!

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis anunță înființarea în România a celui mai mare hub umanitar pentru Ucraina și Moldova

spot_img

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre criza din Ucraina, despre înființarea centru umanitar, la granița de nord a României, care va colecta și distribui ajutoarele pentru refugiați și ucrainenii din zone de război, dar și despre sprijinul acordat de România pentru refugiați.

Președinta Comisiei Europene a felicitat românii pentru solidaritatea și empatia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni și a vorbit în termeni laudativi despre implicarea oamenilor simpli în criza refugiaților, generată de răboiul din Ucraina.

500 de milioane de euro au fost alocați din bugetul Uniunii Europene pentru a face față consecințelor devastatoare ale acestui răboi atroce. Împreună cu dumneavoastră, cu România, am instituit un centru de ajutor umanitar pentru Ucraina, care ne ajută să direcționăm sprijinul primit din toate stalele Uniunii Europene, aici, în România„, a spus Ursula von der Leyen. 

La rândul său, Klaus Iohannis a anunțat că întregul proces de operaționalizare a centrului umanitar este „complicat și complex”, pentru că centrul este foarte mare, iar ajutoarele trebuie să ajungă și în zonele de conflict. Hub-ul va fi funcțional la capacitate maximă în câteva săptămâni, a mai transmis președintele.

„Va fi un centru mare, va trimite ajutoare în Ucraina, dar după părerea mea și în Republica Moldova. Centrul va funcționa destul de mult timp. Situația din Ucraina se va deteriora în continuare și va fi nevoie mult timp de ajutoare. România va juca rolul de gazdă, vom avea cea mai mare parte a sarcinilor pe care le vom îndeplini. Va începe (centrul – n.r.) să lucreze în etape, la final va fi o întreprindere foarte mare și complicată pentru că va lucra cu toți actorii implicați. E valabil și pentru coridorul pe care va fi transportat ajutorul pentru că trebuie să ajungă în zonele unde este război. Aceste lucruri vor fi foarte complicate și până va funcționa la capacitate maximală vor trece câteva săptămâni, dar noi începem lucrul astăzi”, a transmis președintele României.

Iohannis: „Dependența de gazul rusesc trebuie terminată”

În conferința de presă susținută alături de șefa Comisiei Europene, Iohannis a vorbit și despre dependența UE de gazul rusesc și a transmis că e nevoie de trei abordări în sectorul energetic, scopul final fiind ca această dependență să se încheie.

„Doamna președinte ne-a informat despre demersurile de creștere a securității energetice. Pentru noi, aspectele legate de energie sunt extrem de importante și am discutat cu doamna președinte. Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pe termen mediu pentru ca prețurile să nu explodeze și să nu sufoce economia UE și românească și pe termen lung pentru că este clar și repet că dependența de gazul rusesc trebuie terminată. (…)Trebuie să insistăm pe resurse energetice alternative. În acest sens se vede cât de important a fost actul delegat, aprobat și propus de Comisie cu privire la taxonomie”, a declarat Iohannis. 

Raluca Dan