16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:42
No menu items!

Ursula von der Leyen mai vrea 5 ani la conducerea Comisiei Europene. Ce promite pentru următorul mandat

spot_img

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a anunțat luni intenția de a deveni candidatul principal al Partidului Popular European (PPE) la alegerile europene din iunie.

Acest anunț a fost făcut la Berlin, în cadrul unui eveniment al partidului său de centru-dreapta, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), și apare după mai multe luni de speculații referitoare la viitorul său politic.

Următorul pas este Congresul Partidului Popular European (PPE), prevăzut în perioada 6-7 martie, la Bucureşti, în cursul căruia von der Leyen urmează să fie desemnată în mod oficial ”spitzenkandidat” – reprezentanta dreptei europene în alegerile europene.

Ursula von der Leyen are 65 de ani și este membră a CDU. Actualul mandat în fruntea executivului european a fost marcat de câteva evenimente majore: gestionarea pandemiei și războiul dintre Rusia și Ucraina. Conflictul din Est a generat o serie de răspunsuri ale UE, în formularea cărora Comisia a avut un rol major: ajutorul civil și militar către Ucraina, sancționarea Federației Ruse sau începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republca Moldova.

Al doilea mandat va fi construit ”pe o platformă de creștere a cheltuielilor pentru apărare”, potrivit publicației Politico.eu.

Săptămâna trecută, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Ursula von der Leyen a spus că este necesară înfiinţarea unui post de comisar european al Apărării, însărcinat cel puţin cu industriile apărării.

Această direcție strategică apare ca necesară, în contextul în care industria de apărare europeană este subdezvoltată, raportat la necesități, iar autonomia strategică europeană ar putea deveni singura opțiiune în cazul în care SUA va vira spre o politică izolaționistă, după alegerile din acest an.

T. S.