4.2 C
București
marți, 9 martie 2021 - 0:06

Ursula von der Leyen, criticată în Germania, afișează rezerve cu privire la eficacitatea vaccinurilor

Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că este supărat că nu s-au comandat mai multe vaccinuri COVID-19 anul trecut, în timp ce șeful executivului UE, Ursula von der Leyen, și-a reînnoit apărarea privind înregistrarea comenzilor din partea Comisiei Europene, relatează Reuters.

Țările UE au dat până acum primele doze la puțin sub 4% din populația lor, comparativ cu 11% pentru Statele Unite și aproape 17% pentru Marea Britanie, potrivit Our World in Data. Von der Leyen a fost supus focului pentru lansarea lentă a UE.

„Sunt furios în legătură cu unele dintre deciziile luate anul trecut”, a declarat Scholz pentru programul Today de la BBC. „Cred că a existat posibilitatea de a comanda mai multe vaccinuri.”

Întrebat despre responsabilitatea lui von der Leyen pentru lansarea lentă, Scholz, vorbind în engleză, a răspuns: „Cred că este necesar ca oricine să învețe lecția și acest lucru este, de asemenea, (adevărat) pentru Europa. Cred că Uniunea Europeană este puternică. ”

Scholz, un social-democrat, și von der Leyen, un creștin-democrat, au lucrat împreună în coaliția de guvernământ germană până în 2019, când a renunțat să preia funcția de președinte al Comisiei Europene.

Într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung de duminică, von der Leyen a spus că este înșelător să spunem că încheierea contractelor de vaccinare mai devreme le-ar fi accelerat livrarea.

Blocajul se află în altă parte. Producerea unui nou vaccin este o afacere incredibil de complexă”, a scris ea, adăugând că  „printre sutele de componente necesare, ingrediente importante sunt puține în lume”.

Descriind lupta împotriva virusului ca „nu un sprint, este un maraton”, von der Leyen a adăugat că „mutațiile ne îngrijorează”.

„Trebuie să ne pregătim astăzi pentru un scenariu în care virusul nu mai poate fi suficient suprimat cu vaccinurile actuale”, a spus ea.