6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 6:27

Ursache, ASF: Piața de capital ar putea fi afectată de scandalurile din piețele pensiilor private și asigurărilor

spot_img

Piața de capital ar putea fi afectată de un posibil risc de contagiune venit din partea scandalurilor din piețele pensiilor private și asigurărilor, astfel că proiectul cu privire la funcționarea a două entități trebuie aplicat și de România, a declarat joi, pentru Agerpres, Mircea Ursache, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

”Recentul scandal din piața pensiilor private alături de numeroasele nemulțumiri atât ale actorilor pieței cât și ale populației vizavi de politicile din asigurări arată, fără tăgadă, că sectoarele de asigurări și de pensii private incumbă un risc sistemic și social pe care Comisia Europeană l-a validat ca și risc printr-o entitate comună EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) la nivel european, separat de entitatea pieței de capital ESMA (European Securities and Markets Authority) întrucât piața de capital este o formă de investiție în timp ce celelalte două reprezintă doar o formă de servicii”, a spus Ursache.

El a precizat că proiectul cu privire la funcționarea a două entități după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat și de România.

”Eu cred că la nivelul Parlamentului, ținând cont că e posibil ca la un moment dat să avem să avem prin efect de contagiune și afectarea pieței de capital, proiectul cu privire la funcționarea a două entități după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat și de România”, a mai arătat vicepreședintele ASF.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a afirmat joi că ”l-a rugat” pe vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) responsabil cu pensiile private să-i cheme la discuții pe administratorii de fonduri de pensii pentru a clarifica și ieși cu o declarație comună în legătură cu zvonul privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private.

Ștefan a spus că ASF ar trebui să sancționeze un comportament precum lansarea de zvonuri neîntemeiate.

NN Pensii a transmis marți o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și consideră că poziția societății NN Pensii este ”excesivă și neavenită”.

T.S.