17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 13:54

Urmăriți penal pentru rezistența clădirii, nu pentru moartea a trei tinere

spot_img

Patronul restaurantului din Constanţa care a ars în luna aprilie şi cel al firmei care a făcut lucrări la acest local sunt urmăriţi penal, sub control judiciar, pentru că nu au respectat normele tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa clădirii

constanta-incendiu-restaurant-beirut

Potrivit Parchetului General, marţi, s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de George Karam, SC Middle East Partners SRL, Constantin Pavel şi SC Tinel Cristi SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 31 din Legea nr. 10/1995, privind calitatea în construcţii.

Karam este patronul restaurantului Beirut din Constanţa şi al firmei SC Middle East Partners SRL, iar Pavel, patronul firmei SC Tinel Cristi SRL – care a făcut lucrări de amenajare a localului.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări a acesteia, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă acestea ar putea produce una sau mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave. Fapta (…) se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul în care a avut drept urmare distrugerea totală sau parţială a construcţiei, moartea sau vătămarea gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave.

art. 31, Legea 10/1995

Procurorii precizează că în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, în lipsa oricăror proiecte, avize, autorizaţii, fără respectarea reglementărilor privind stabilitatea şi rezistenţa în construcţii, George Karam – în calitate de administrator şi asociat majoritar al SC Middle East Partners SRL, precum şi Constantin Pavel, în calitate administrator şi asociat unic al SC Tinel Cristi SRL, au modificat prin supraetajare (mansardare) o construcţie din lemn – ridicată anterior în curtea unui imobil din Constanţa – şi au amenajat Restaurantul Beirut, folosind soluţii şi metode de construire adoptate de către cei doi administratori (care nu aveau studii şi cunoştinţe temeinice de specialitate), cu consecinţa decesului a trei persoane, a vătămării corporale a altor două şi distrugerea imobilului modificat, în urma incendiului produs.

Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, s-a constatat că imobilul “a suferit prăbuşiri şi deplasări de 400 ale structurii de rezistenţă, respectiv prăbuşiri ale acoperişului construcţiei şi podelei mansardei”, mai susţin procurorii.

Trei tinere au murit şi alte patru persoane au fost rănite în urma incendiului în care a ars, în 5 aprilie, restaurantul Beirut din centrul municipiului Constanţa. Focul, care a afectat o clădire cu două etaje în care mai funcţionau un pub şi un cazino, a fost stins de pompieri după mai mult de cinci ore.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, focul a izbucnit la restaurantul Beirut din centrul Constanţei, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate în toată clădirea în care se aflau câteva zeci de persoane. În imobilul respectiv mai funcţiona un cazino, iar la etaj era amenajat un pub în care se defăşura un concert rock.

S.M.