21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:12
No menu items!

UPDATE. Se schimbă regulile de carantină pentru elevi: cu vaccin sau nu, doar 5 zile acasă

spot_img

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind regulile aplicate în școli în perioada pandemiei a fost modificat pentru a fi adaptat la noile condiții. Astfel, de marți, 1 februarie 2022, perioada de carantină este redusă și pentru elevi la 5 zile, fie că sunt vaccinați sau nu. 

Potrivit ordinului, carantina se aplică doar în cazul elevilor considerați contacți direcți ai unui elev depistat pozitiv care a fost la cursuri în cele 2 zile premergătoare rezultatului. 

În cazul elevilor pozitivi COVID-19, regulile de izolare se mențin astfel: 

  • Izolare 7 zile pentru pozitivul vaccinat și cel care a mai trecut prin boală în ultimele 180 zile.
  • Izolare 10 zile pentru pozitivul nevaccinat și pentru cel care nu a trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
  • Excepția de la carantinare, o constituie cei care au  90 de zile de la izolare, deci care au trecut recent prin boală.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase pentru Edupedu.ro că ordinul comun „trebuie adaptat la regula generală”. „Suntem deja în elaborare update împreună cu Ministerul Sănătății”, a spus Cîmpeanu. 

Reacția vine după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni seara că măsura de carantină pentru contacții direcți devine pentru cinci zile, iar exceptați sunt persoanele care au trecut prin boală și care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Deci, maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare, și atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. În rest, persoanele care intră în contact direct, conform definiției de caz, vor fi carantinați cinci zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate.

Carantinarea a fost decisă, din 17 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 5 zile în cazul elevilor vaccinați sau care au trecut prin boală și pentru 10 zile pentru cei nevaccinați.

În prezent, se aplică actul normativ care prevede următoarele: 

„Articolul 6:

(5) Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

b) timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv
în ultimele 180 de zile.

(6) Personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de învățământ vor decide împreună măsurile care se impun.”

Elevii și preșcolarii carantinați fac în continuare școală online, mai arată ordinul:

„Preșcolarii/Elevii carantinați și cei din grupele/clasele sau unitățile de învățământ preuniversitar/conexe care au cursurile suspendate cu prezență fizică continuă procesul de învățământ în sistem online”, potrivit articolului 6, alineatul 8.

Raluca Dan