duminică, 17 ianuarie 2021 - 2:52

UPDATE / Probleme pentru Mihai Tudose în PSD? Liderii partidului vor Comitet Executiv, de urgență. Ce spun organizațiile județene

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...

Whatsapp amână noile condiții de confidențialitate, dar nu renunță la ele

WhatsApp anunţă că va amâna cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie....
  • UPDATE

Liderilor de organizații locale care au susținut necesitatea convocării Comitetului Executiv (CEx) li s-au alăturat parlamentari, europarlamentari, dar și miniștri ai Cabinetului Tudose. 

Deputatul PSD de Bistrița, Daniel Suciu, a arătat că organizarea urgentă a CEx va pune capăt “la timp” tensiunilor din partid. Se spune că timpul este cel mai mare dușman atunci când nu rezolvi disputele la timp. În situația în care se află PSD, cu discuții în contradictoriu în spațiul public, timpul ne este și mai mare dușman. Oamenii așteaptă de la noi să încetăm cu discuțiile uneori în contradictoriu din agenda internă și să ne canalizăm toate energiile spre guvernare, spre ceea ce au sperat cetățenii în decembrie 2016. Adică o guvernare competentă, așa cum PSD a demonstrat în numeroase rânduri. Nu mai putem lăsa această situație să se perpetueze, prin urmare cred că este o idee bună organizarea CEX-ului cât mai repede, pentru a ne aduce aminte ceea ce ne unește și ce așteaptă oamenii. Partidul nostru a avut mereu succes cât a fost unit, partidul nostru a avut respectul a milioane de români, chiar și a adversarilor, atunci când am vorbit pe o singură notă și a acționat unitar. Pentru asta nu e niciodată târziu! Și sunt convins că vom face asta.“, a scris Suciu pe contul său de Facebook. 

Astfel, ministrul apărării, Mihai Fifor, a arătat, sâmbătă, pe contul său de Facebook, că “singura soluție pentru rezolvarea tensiunilor din PSD este convocarea de urgență a unui Comitet Executiv Național”.”Situația tensionată din aceste zile, manifestată atât la nivel guvernamental, cât și fals indusa în interiorul PSD, trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Singura soluție pentru rezolvarea acestor probleme este convocarea de urgență a unui Comitet Executiv Național, în care să se analizeze cauzele care au dus la apariția acestei situatii. Comitetul Executiv este singurul for statutar în care se pot lua deciziile corecte pentru ca această stare de fapt, care afectează grav atât imaginea partidului, cât și actul de guvernare, să înceteze cât mai repede. Am promis romanilor o guvernare puternică, stabilă, cu susținerea totală a coaliției majoritare PSD-ALDE, o guvernare care să pună în aplicare, punct cu punct, programul votat de milioane de romani in decembrie 2016, dar și să respecte angajamentele asumate față de partenerii noștri externi.“, a scris Mihai Fifor. 

Opinii asemănătoare aveau, sâmbătă după-amiază, atât deputatul Ioana Bran, cât și eurodeputatul Emilian Pavel, care  anunța că salută decizia conducerii PSD de a convoca de urgență CEx. 

România are nevoie în acest moment de stabilitate şi de o guvernare preocupată de aplicarea programului pentru care românii ne-au acordat încrederea. Este necesar ca CEX-ul să se întrunească și prin deciziile luate să pună capăt tensiunilor şi să restabilească climatul necesar pentru dezvoltarea României.“, a scris Ioana Bran pe contul său de Facebook.

“Salut decizia conducerii PSD de a convoca de urgență CEx pentru a clarifica disensiunile apărute în ultima perioada în spațiul public. În contextul european al luptei împotriva populismului, și mai ales înaintea președinției române a Consiliului UE, se impune un discurs public echilibrat și orientarea spre numeroasele teme pe care le avem în comun cu Europa, precum lupta împotriva fraudei și a evaziunii sau luptă împotriva celor ce fug de plata taxelor și impozitelor datorate statului in care se realizeaza profitul. Romania tebuie sa actioneze in sensul instalarii si consolidarii unui climat politic la standarde europene care sa aibe la baza profesionalismul, rigoarea, civilizatia si valorile comune fata de Constitutia si legile tarii.
Romanii merita sa le garantam o tara sigura in care pacea, protectia si echilibrul social sa fie prezente normale in viata lor, motiv pentru care, Guvernul trebuie sa functioneze ca o echipa unita care sa-si duca la indeplinire obiectivele votate in Parlament.
Constituția Romaniei este clară și nu este negociabiabilă. Reactiile la fanteziilor unora privind diverse forme de autonomie trebuie să se oprească la ”nu discutăm așa ceva”. Agresivitatea împotriva unei miniorități, care este infinit mai bună, mai responsabilă și mai echilibrată decât unii dintre politicienii care pretind că îi reprezintă interesele, nu-si gaseste locul si rostul, deoarece trăim cu toții aici, toți avem aspirații legitime la o viață mai bună și toți, împreună, trebuie să muncim pentru asta. 
Avem cu toții obligația de a ne ridica deasupra vremurilor în care trăim și să cinstim, așa cum se cuvine, Centenarul Marii Uniri. 
Să auzim de bine!” –
a fost mesajul eurodeputatului. 

Lista susținătorilor CEx a fost completată și de organizația Olt a PSD, reprezentată de vicepremierul Paul Stănescu. 

În urma consultării organizaţiilor locale din judeţ, PSD Olt, reprezentată de Paul Stănescu, în calitate de preşedinte, şi de Marius Oprescu, preşedinte executiv, solicită de urgenţă convocarea Comitetului Executiv Naţional al PSD. Această solicitare vine ca urmare a ultimelor evenimente din partid, derulate în spaţiul public, evenimente care au darul de a produce grave prejudicii de imagine PSD. PSD Olt doreşte, cât mai grabnic, ca aceste inadvertenţe să se clarifice imediat şi PSD să continue să guverneze ţara, aşa cum electoratul a decis şi dorit”, se arată în comunicatul PSD Olt. “, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii postat și pe contul de Facebook. 

Și preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a susținut că se impune convocarea urgentă a Comitetului Executiv Naţional al partidului, precizând că va merge până la capăt alături de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea.”Datorită evoluţiei evenimentelor de pe scena politică internă, consider că în situaţia de faţă se impune convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional pentru clarificarea lucrurilor în interiorul partidului nostru, obiectivul comun fiind doar unul: punerea în aplicare a măsurilor din programul de guvernare”, a scris Dorel Căprar pe Facebook. Potrivit acestuia, de la începutul anului, în PSD, se asistă ”la un conflict mai mult sau mai puţin deschis între preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose”.”Se fac calcule, se adună adepţi de o parte şi de cealaltă, se vorbeşte despre un congres, despre remanieri guvernamentale. (…) În toată această dispută, cei care pot tranşa lucrurile sunt preşedinţii de organizaţii, cei care înclină balanţa atât în Comitetul Executiv, cât şi în cazul unui congres. În ceea ce mă priveşte, voi merge până la capăt alături de preşedintele Dragnea, iar filiala PSD Arad va adopta aceeaşi atitudine. Nu există nici cel mai mic dubiu în acest sens“, a anunţat Dorel Căprar. El a reamintit că în urmă cu un an, cu Liviu Dragnea în fruntea partidului, PSD a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa.”Cu Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte, PSD a obţinut guvernarea, alături de ALDE, iar Mihai Tudose a obţinut postul de premier”, a adăugat Căprar.”Mă întreb cum poţi să vii acum, după o bătălie atât de grea, în care toţi ştim cât am avut de suferit, să ceri decapitarea generalului care te-a dus la victorie? N-ai face altceva decât să dai satisfacţie celor care au pierdut bătălia şi care stau acum cu sufletul la gură sperând că domnul Dragnea nu va mai rezista mult în fruntea PSD. (…) Iar dacă există cineva din interior care încearcă o decapitare a conducerii PSD, a preşedintelui Dragnea, care, repet, ne-a adus cea mai mare victorie din istorie, înseamnă că acel cineva luptă împotriva partidului şi face jocurile Opoziţiei, ale preşedintelui Iohannis, ale celebrilor #rezist”, a mai spus liderul PSD Arad. În ceea ce priveşte conflictul apărut între Carmen Dan şi premierul Mihai Tudose, Dorel Căprar susţine că nu există motive pentru ca ministrul de Interne să demisioneze.”Doamna Carmen Dan a avut o intervenţie publică, în care a lămurit situaţia cu documente. Cred că premierul Tudose s-a pripit atunci când a cerut public demisia ministrului de Interne, fiind de preferat ca o astfel de chestiune să fie discutată în interiorul partidului. Forurile statutare ale PSD au ales o echipă guvernamentală, iar atunci când apar defecţiuni în această echipă ele nu pot fi remediate de o singură persoană, ci tot prin decizii ale conducerii partidului. Probabil, această chestiune va fi rezolvată în Comitetul Executiv Naţional al partidului”, a arătat Dorel Căprar. 

  • UPDATE

Numărul liderilor și cel al organizațiilor județene ale PSD care cer convocarea urgentă a Comitetului Executiv (CEx) al partidului crește de la o oră la alta. Prin urmare, o reuniune a acestui for la începutul săptămânii viitoare pare iminentă. Iar semnalul final vine chiar de la secretarul general al PSD, Marian Neacșu. 

Avand in vedere deteriorarea accentuata si nejustificata a dialogului politic dintre Guvern si partid consider ca se impune convocarea rapida a unei sedințe a Comitetului Executiv National in care sa se analizeze cauzele acestui fenomen care afecteaza imaginea si credibilitatea in egala masura a partidului si a guvernarii si luarea masurilor necesare pentru rezolvarea acestei situatii!”, a arătat Marian Neacșu.

 

Cu doar două ore în urmă, liderii organizaţiei judeţene Sibiu a PSD cereau, într-o postare pe contul de Facebook al organizației, convocarea urgentă a CEx. “Organizaţia Judeţeană PSD Sibiu îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de ceea ce se întâmplă în viaţa politică românească de câteva zile încoace. Pentru că noi, membri PSD Sibiu nu putem rămâne indiferenţi la aceste frământări politice, cerem conducerii partidului convocarea de urgenţă a unui Comitet Executiv Naţional pentru clarificarea situaţiei apărute în interiorul partidului, conform statutului organizaţiei noastre. Considerăm că Partidul Social Democrat din România trebuie să se concentreze pe realizarea Programului de Guvernare pentru care românii ne-au acordat votul lor de încredere, iar anul 2018, anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, trebuie să fie un an încununat de realizări, un an în care să demonstrăm că suntem un popor unit şi prosper.”, este mesajul postat pe pagina organizației de pe rețeua de socializare. 

Aceeași solicitare a venit și din partea președintelui PSD Bistrița, Emil Radu Moldovan

Avem nevoie de un ”Moment 0”! Partidul Social Democrat și România!

Suntem la 100 de ani de la cel mai important deziderat al poporului român și este mai important ca oricând să fim înțelepți și uniți! Noi, românii, dar în special românii din Partidul Social Democrat care am fot investiți cu multă putere de cetățenii țării noastre!

Consider că diferendele publice dintre anumiți lideri ai partidului din care fac parte și în care cred, trebuie să înceteze! Dacă noi nu vom da motive de slăbiciune, nimeni nu va putea să deturneze toată priceperea și atenția noastră de la guvernarea eficientă a României!

Din acest motiv, consider obligatorie convocarea cât mai urgentă a unui Comitet Executiv Național al Partidului Social Democrat în care toate diferendele, disputele sau orgoliile să fie stinse în interiorul partidului! Odată încheiată această discuție, trebuie asumată o poziție comună a tuturor liderilor Partidului Social Democrat în cel puțin trei direcții strategice:
1.Restructurarea și reformarea din temelii a instituțiilor Statului Român (de la nivel central până la nivel local);
2. Un program clar de priorități și evenimente pentru celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire;
3. Implementarea programului de guvernare și comunicarea eficientă a lucrurilor bune făcute de Guvernul României în ultimul an;

Cine își va asuma alături de noi toți această poziție comună și ulterior va avea ”o nouă agendă”, nu va mai avea ce să caute în echipa noastră, a celor care vrem și putem să modernizăm România!

Avem nevoie de unitate și curaj pentru a apăra românii și interesele lor! Peste 100 de ani, urmașii noștri nu vor vorbi despre o generație care doar ”a încercat” să facă o Românie prosperă, ci despre una care a reușit! Urmașii noștri vor vorbi cu respect despre o generație și o echipă matură politic, care a pus interesele personale pe un loc secund și a dat startul unei noi ere pentru România!

Am încredere în colegii mei și în capacitatea noastră, de a sta drepți în fața tuturor luptelor și intereselor de a transforma România dintr-o țară într-un teritoriu!

Emil Radu Moldovan
președinte PSD Bistrița- postare pe Facebook

Acestuia i s-au alăturat rapid președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, și Ciprian Pandea– PSD Călărași.

Consider că tensiunile din spațiul public nu fac bine României și trebuie să înceteze, iar toți factorii politici să se întoarcă la muncă pentru a putea implementa programul de guvernare pentru care românii ne-au acordat încrederea.Este nevoie cât mai rapid de o decizie în CEX al PSD care să reinstaureze un climat politic responsabil, iar eforturile noastre să se îndrepte pentru a rezolva problemele României și ale românilor.”, a scris Aurelia Fedorca pe contul său de Facebook. 

Au urmat liderul PSD Alba Ioan Dîrzu și cel al PSD Botoșani, Federovici Doina Elena

Solicit întrunirea de urgență a Comitetului Executiv Național al PSD, pentru solutionarea tensiunilor la nivel guvernamental, dar și pentru stabilirea unei poziții clare față de evoluția lucrurilor în interiorul partidului.“, a scris Ioan Dîrzu pe Facebook. 

Toți liderii din PSD trebuie să pună pe primul loc cetățenii care ne-au acordat încrederea. Deci discuțiile din partid trebuie lămurite cât mai repede. Nu are sens să perpetuăm această stare neclară până la finalul lunii ianuarie. Trebuie să ne întâlnim în cel mai scurt timp într-un CEX în care să ajungem la o concluzie clară, pe care să ne-o asumăm cu toții, iar apoi să ne concentrăm pe realizarea programului de guvernare.“, consideră, la rândul lui, Doina Federovici. 

Având în vedere situația tensionată din ultimele zile, evoluția negativă și tensiunile care pot genera degradarea lucrurilor în interiorul PSD, solicit convocarea de urgență a Comitetului Executiv Național al PSD, astfel încât această stare să nu avanseze!“, scrie, la rândul său, Ciprian Pandea. 

Mai mulți lideri ai PSD cer, începând de vineri seara, devansarea urgentă a Comitetului Executiv (CEx) al partidului pentru începutul săptămânii viitoare, luni sau marți, în condițiile în care acesta era programat să aibă loc între 28 și 31 ianuarie, la Iași.

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui – unul dintre primii lideri ai PSD care a reacționat în criza dintre premierul Mihai Tudose și ministrul de interne Carmen Dan – a lăsat să se înțeleagă că nu-l mai vrea premier pe Mihai Tudose, dar nu exclude posibilitatea ca acesta să nu fie demis.

“Premierul trebuie să răspundă în fața CEX și să răspundă la solicitările noastre. Sunt lucruri ce trebuie puse la punct. Soluția va depinde de cei care se vor prezenta în fața CEX-ului, trebuie să fie foarte tranșantă. Ori ne vedem de treabă și mergem înainte ori actualul executiv va trebui să plece. În condițiile actuale trebuie să se întâmple ceva. Liviu Dragnea reprezintă poziția PSD. Tudose nu a respectat ceea ce s-a stabilit în CEX-ul în care a fost propus pentru funcția de premier. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu membrii de partid din judeţ, la care a participat şi Liviu Dragnea, s-a solicitat convocarea imediată a CEX, pentru a se lămuri situaţia din partid. Guvernul nu mai are un dialog constructiv cu partidul, se profilează o ruptură şi nu ne dorim ca ea să se adâncească. Lucrurile trebuie puse urgent la punct. Nu mai putem aştepta CEX-ul de la sfârşitul lunii, s-ar putea să fie prea târziu. Normal ar fi să se revină la un dialog, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, sper ca premierul să aibă eleganţa să respecte promisiunea făcută atunci când a fost mandatat şi anume aceea de a demisiona din funcţie, dacă la un moment dat nu se va mai înţelege cu Liviu Dragnea. Nu sunt un fan al domnului Liviu Dragnea, sunt un fan al PSD. Nu cred că are nevoie de aliaţi în momentul acesta, ci de oameni conştienţi de situaţia care s-a creat în partid. Colegii m-au rugat să-i transmit domnului Dragnea solicitarea de a convoca imediat CEX în zilele următoare, luni, marţi, pentru a lămuri situaţia dn partid.”, a spus Dumitru Buzatu, președinte PSD Vaslui.

Și fostul ministru al fondurilor europene Rovana Plumb, plecată din Guvern la insistențele lui Mihai Tudose, după acuzarea sa în dosarul “Belina”, a făcut apel la organizarea cât mai rapidă a unei ședințe a Comitetului Executiv Național al PSD. „Situația de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua! Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN – pentru a tranșa lucrurile și pentru a ne întoarce la o stare de calm și predictibilitate”, a scris Rovana Plumb pe Facebook.

CEx urgent a fost cerut și de Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.“Responsabilitatea față de cetățean este principala atribuție a unei guvernări. În momentul în care declarațiile celor desemnați să se ocupe de gestionarea destinului României afectează imaginea țării, dar și încrederea românilor în instituțiile statului, atunci suntem într-o situație anormală.

Lucrurile au luat o turnură nefastă, atât pentru guvern, cât și pentru PSD în fața românilor iar cei care ne aflam la conducerea partidului trebuie să luăm atitudine, să dăm dovadă de responsabilitate. Trebuie să ne amintim de angajamentele pe care ni le-am luat cu toții în fața românilor și să ne întrunim, în cel mai scurt timp cu putință, într-un Comitet Executiv Național pentru a clarifica situația guvernării în interesul românilor, spre binele acestora, dar și al PSD.”, a scris și Arsene pe Facebook.

Grupului care susține organizarea urgentă a Comtetului Executiv i s-a alăturat, încă de vineri seara, și primarul Capitalei, Gabriela Firea. “Privesc si eu cu ingrijorare ceea ce se intampla in viata politica de cateva zile. Nu pot fi indiferenta, chiar daca sunt preocupata primordial de problemele Capitalei. Observ ca motoarele administratiei publice centrale si locale au incetinit.. este o reactie organica la criza politica. 
Cei care suntem, inca, responsabili pentru ceea ce se intampla cu Romania trebuie sa actionam urgent in sensul reinstaurarii unui climat politic la standarde europene, de profesionalism, rigoare, civilizatie, valori comune de respect fata de Constitutie si legile tarii.
Romanii merita ca toate eforturile noastre sa se indrepte catre rezolvarea problemelor cu care se confrunta in spitale, scoli, nevoia de siguranta a cetatenilor, o infrastructura moderna. 
Copiii nostri merita sa le garantam o tara sigura, in care pacea, protectia, si echilibrul social sunt prezente normale in viata lor.
De aceea, cred ca trebuie sa ne intalnim urgent intr-o sedinta a Comitetului Executiv National pentru a transa criza politica. Apoi, sa ne reintoarcem urgent la munca. 
Orice solutie va reiesi din dezbaterea CexN va fi mai utila pentru tara decat instabilitatea actuala. 
Dumnezeu sa ne dea tuturor dreapta judecata si patriotism.” – este postarea de pe Facebook a Gabrielei Firea. 

Și senatorul Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, a formulat aceeași solicitare – CEx urgent -, tot printr-o postare publicată pe Facebook la miezul nopții.

Consider ca trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv National al Psd. Situația din ultimele zile nu poate așteapta pana la CExN de la Iași. Romanii așteaptă de la noi predictibilitate și stabilitate, așteaptă punerea in aplicare a programului de guvernare asumat. Guvernul trebuie sa funcționeze ca o echipa unita și sa își duca la îndeplinire obiectivul votat de Parlament: o viața mai buna pentru romani”, a scris Manda.

 

Avertizare de polei pe Autostrada A3. Deja s-au produs trei accidente

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române îi avertizează pe șoferi că pe autostrada A3 București – Ploiești sunt porțiuni acoperite cu polei,...

Avertizare pentru românii care călătoresc în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor...

OMS, împotriva certificatelor de imunitate și a eliminării restricțiilor la călătorii internaționale

Organizația Mondială a Sănătății nu sfătuiește guvernele să ceară dovezi ale vaccinării sau imunității Covid ca o condiție pentru călătoriile internaționale, invocând „aspecte critice...

Priorități la vaccinare: Persoanele cu handicap și oamenii străzii, cuprinși în etapa a doua a campaniei

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID,...

STS anunță că plaforma dedicată vaccinării funcționează

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă şi poate fi accesată la nivel naţional în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,...