2.3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 10:31
No menu items!

UPDATE Mutare strategică pe piața carburanților: Mol achiziționează rețeaua locală de benzinării Agip

spot_img

benzinarie mol

Grupul Mol a anunțat, miercuri, acordul de vânzare – cumpărare cu Eni, vizând entități de afaceri în Cehia, Slovacia și România, inclusiv rețele de distribuție de carburanți (care funcționează în prezent sub marca Agip).

”Acest pas contribuie într-o mare măsură la strategia Grupului Mol pentru segmentul  rafinare și marketing (Downstream) de a spori prezența pe piață, acoperirea geografică și numărul de clienți. Preluarea activității de vânzări engros de carburanți de la Eni, în țările respective, este de asemenea inclusă în acest acord”, se arată într-un comunicat al Mol.

UPDATE

Conform strategiei sale de creștere, Grupul Mol anunță achiziția rețelelor de benzinării Eni din Cehia, Slovacia și România. Prin această integrare, Grupul Mol vizează sinergii importante privind vânzările engros și retail, o creștere a calității produselor și serviciilor, respectiv a excelenței operaționale.

“Această achiziție reprezintă un moment marcant al strategiei noastre de creștere a rețelei de benzinării în Europa Centrală și de Est. În Cehia, vânzările medii ale stațiilor achiziționate se situează între primele trei poziții, într-un clasament al companiilor de retail de carburanți. În plus, Grupul MOL va deține a doua mare rețea de benzinării din Cehia. Mol își lărgește semnificativ acoperirea geografică în România și face un pas înainte în ceea ce privește percepția brandului în Slovacia”, a spus Lars Höglund, Senior Vice President pentru divizia de retail a Grupului Mol.

 În România, achiziția reprezintă un punct de referință pentru îndeplinirea strategiei Grupului MOL de a-și crește cota de piață. Prin integrarea celor 42 noi benzinării,  MOL România va ajunge la o rețea de 189 unități, plasate pe artere de trafic intens sau în poziții de mare vizibilitate, sub marca MOL.

Tranzacția vizează, printre altele, operațiunile de vânzări engros și preluarea gestiunii entităților locale. Poziția Grupului Mol în Cehia va fi puternic susținută prin această achiziție: cele 125 noi benzinării, alături de cele 24 sub marca Slovnaft și cele 125 stații PAP Oil, vor majora cota de piață a  Grupului MOL la peste 10%. Vânzările medii ale rețelei nou achiziționate reprezintă aproape dublul mediei naționale.

În Slovacia, rețeaua Grupului MOL va ajunge la 253 unități. Cele 41 benzinării nou integrate vor contribui la îmbunătățirea vânzărilor medii și a portofoliului de produse și servicii destinate clienților.

Mol a convenit să achiziționeze și participația Eni în Ceska Rafinerska (CRC); totuși, Unipetrol, ca acționar majoritar al  CRC, deține dreptul de preempțiune pentru acțiunile CRC. Finalizarea acordului depinde de îndeplinirea unor condiții prestabilite, printre care și obținerea avizului din partea autorităților de reglementare în domeniul concurenței.

Grupul Mol este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 29.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, având în prezent operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 13 țări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări, dintre care 147 în România.

Eni este o companie energetică integrată, care activează în domenii de cercetare, producție, transport, transformare și comercializare produse petroliere și gaze. Compania Eni operează  la nivel mondial în 90 de tări, cu aproximativ 78.000 de angajați.

ENI este prezent în România din anul 1995, cu afaceri, care implică vânzarea și distribuția de carburanți și lubrifianți prin propria rețea de statii de peste 40 de servicii Agip.

Cosmina Croitoru