6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:08
No menu items!

UPDATE E oficial: Șefa FMI, Christine Lagarde, vine în România, unde va vorbi despre starea economiei naționale

spot_img

E oficial: Șefa FMI, Christine Lagarde, vine în România, unde va vorbi despre starea economiei naționale

  • UPDATE

Doamna Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), va efectua o vizită în România, în 15 și 16 iulie, și în Lituania, în 17 și 18 iulie 2013. În timpul vizitei sale – prima în aceste state de la numirea sa în funcția de director general al FMI în iulie 2011 – doamna Lagarde se va întâlni cu autoritățile și cu decidenții politici ai țărilor respective, precum și cu reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice actuale și provocările pe care le are în față fiecare țară

comunicat oficial al FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, va efectua prima sa vizită în România, în calitate de șef al FMI, în zilele de 15 și 16 iulie, așa cum Sursa Zilei anunța în exclusivitate încă de la începutul lunii trecute.

Potrivit FMI, la București, Lagarde va ține un discurs despre România și Estul Europei, concentrându-se pe identificarea unei noi paradigme de creștere pentru regiune. Pe de altă parte, la Vilnius, ea va participa la un grup de discuții privind provocările și oportunitățile integrării economice europene, marcând începutul președinției Lituaniei asupra UE.

România a încheiat cu succes, la 26 iunie, cel mai recent acord stand-by (primul de tip preventiv) cu FMI și Comisia Europeană., însă FMI a accentuat și restanțele din acord.

”România a încheiat, cu succes, al doilea acord de tip stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflația este scăzută, iar balanța fiscală și cea a contului curent sunt echilibrate. Cu toate acestea, creșterea economică este slabă și există riscuri de recesiune. Reformele structurale sunt esențiale pentru atingerea potențialului de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) și crearea de locuri de muncă, în timp ce disciplina fiscală continuă este esențială pentru stabilitatea macroeconomică”, a declarat Nemat Shafik, director general adjunct al FMI (foto).

România, alături de un alt stat – Letonia – au constituit în perioada de criză un exemplu de conformare la FMI, așa cum au transmis reprezentanții finanțatorilor externi. Ultimele mesaje publice, atât ale oficialilor guvernamentali, cât și ale șefului BNR, Mugur Isărescu, acreditează demararea discuțiilor pentru o nouă înțelegere de tip preventiv cu instituțiile financiare internaționale.

Cosmina Croitoru