21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 10:53

UPDATE. Cutremur de 7,9 grade pe Richter în Nepal: 870 de morți. Alpinist român, surprins de seism lângă Everest / VIDEO

spot_img

Alpinistul român Alex Găvan a fost surprins de seism pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everest

cutremur_nepal

  • UPDATE

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime şi pagube importante. Cutremurul a provocat moartea a peste 870 de persoane şi pagube importante, a anunţat poliţia nepaleză, citată de Reuters în pagina electronică.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbuşirea a numeroase clădiri şi a provocat pagube și în statele învecinate – India şi Bangladesh.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat că bilanţul a ajuns la 449 de morţi în Nepal, potrivit estimărilor iniţiale, majoritatea victimelor fiind în valea Kathmandu. Deocamdată, nu sunt disponibile multe informaţii din alte zone ale ţării, iar elicopterele survolau zonele afectate pentru a evalua situaţia.

“Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

“Suntem total izolaţi de majoritatea zonelor ţării”, a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, care coordonează eforturile de salvare din Kathmandu.

Mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbușit în urma puternicului cutremur întregistrat sâmbătă în Nepal, printre acestea și un turn istoric de nouă etaje din secolul XIX, în urma prăbușirii acestuia înregistrându-se victime, transmit Reuters, AFP și DPA.

Turnul Dharara, construit în 1832, care a fost deschis vizitatorilor în ultimii zece ani, s-a prăbușit, iar peste 50 de oameni sunt prinși între dărâmăturile de piatră și lemn, potrivit media din Nepal, citată de Reuters și AFP.

Televiziunea nepaleză Kantipur TV transmite că cel puțin 21 de cadavre sunt întinse pe jos, fiind scoase de sub dărâmăturile turnului, scriu Reuters și Xinhua.

Principalul spital civil din capitala Kathmandu a înregistrat până duminică, ora 13.00 (ora României – n.r.) decesul a 36 de persoane în urma cutremurului de sâmbătă, potrivit Reuters.

Forțele armate nepaleze intervin pentru salvarea celor rămași în viață, transmite DPA.

Ministrul nepalez de interne Minendra Rijal a declarat pentru media locală că sunt înregistrate pagube și în capitala Kathmandu și în împrejurimi, însă pentru moment nu pot fi făcute estimări.

Orașul are numeroase clădiri istorice și turnuri reprezentative pentru religia hindusă, care sunt construite din lemn și au fost serios afectate.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest, transmite Reuters.

Cutremurul a fost simțit la tabăra de bază de pe Everest, apoi s-a produs o avalanșă mare pe masivul Pumori“, a scris românul Alex Găvan pe contul său de Twitter. El a adăugat: “Am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulți, foarte mulți oameni se află pe masivul Pumori“.

Postul național de radio din Nepal transmite mesaje de calm populației și să rămână în exteriorul clădirilor.

Agenția Xinhua relatează că la un interval de o oră după producerea cutremurului a fost înregistrată o replică cu magnitudinea de 6,6 grade pe Richter.

R.D.