10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 6:14

UPDATE. Curtea Europeană de Justiție, decizie în cazul Uber

spot_img
  • UPDATE

Curtea Europeană de Justiţie a decis, miercuri, că UBER este o companie de transport şi nu un serviciu digital, aşa cum au pretins reprezentanţii companiei, transmite BBC News Online.

În decizia sa, Curtea Europeană de Justiţie a precizat că serviciile oferite de UBER, “al căror scop este de a conecta, prin intermediul unei aplicaţii digitale, şoferii neprofesionişti cu persoanele care doresc să efectueze călătorii urbane”, trebuie clasificate drept “servicii în domeniul transporturilor“, în conformitate cu legislaţia europeană.

“Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, statele membre trebuie să reglementeze condiţiile în care aceste servicii trebuie să funcţioneze, în conformitate cu regulile generale ale tratatului privind funcţionarea UE”, se arată în decizia Curții..

Curtea Europeană de Justiţie urmează să decidă miercuri dacă Uber, start-up-ul american care le oferă utilizatorilor de smartphone-uri un serviciu de transport alternativ la taxiuri, este sau nu o companie de transport care trebuie să se supună regulilor din industrie, scrie “Bloomberg”, citat de “Ziarul Financiar”.

Uber susţine că pune la dispoziţie o platformă tehnologică care face legătura între pasageri şi şoferi şi că nu este o companie de transport care ar trebui să se supună regulilor de taximetrie.

„Decizia Curţii Europene de Justiţie va promova digitalizarea pieţei unice sau va duce la fragmentarea pieţei pentru cei care inovează în domeniul online”, a declarat Jakob Kucharczyk, membru al Asociaţiei Industriei de Calculatoare şi Comunicaţii, care este purtător de cuvânt al companiilor precum Uber, Amazon sau Google. „Curtea europeană de justiţie ar trebui să facă o distincţie clară între intermedierea online şi serviciul pe care îl facilitează”, a adăugat acesta.

În cazul în care Uber pierde procesul, ţările din UE vor fi nevoite să reglementeze start-up-ul american asemenea firmelor care oferă servicii de transport.