13.4 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 1:09

UPDATE Crimeea: Un comando de 30 de persoane înarmate controlează clădirile oficiale. Rusia a decis să consolideze protecţia flotei

 Crimea protests

UPDATE

Un comando de circa 30 de persoane înarmate, în uniforme fără însemne distinctive, a ocupat joi dimineață, în jurul orei locale 04:30, clădirile parlamentului și cabinetului de miniștri din Simferopol, capitala republicii autonome rusofone Crimeea, zguduită de tensiuni separatiste, și au ridicat drapele rusești, relatează Interfax, Unian și AFP.

 

Tensiunile s-au intensificat, miercuri, în Crimeea, în sudul Ucrainei, unde susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestararii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol.

Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului și al cabinetului de miniștri din Crimeea, regiune cu o populație majoritar rusofonă, a anunțat președintele Mejlisului etnicilor tătari din Crimeea, Refat Ciubarov, pe pagina sa de Facebook, informează Interfax.

„Am fost sunat în urmă cu 20 de minute….Mi s-a spus că sediul Radei Supreme a Crimeii (parlamentul local) și al guvernului a fost ocupat de persoane înarmate în uniforme fără semne de distincție. Ei nu au avansat încă nicio cerință”, scrie acesta în postarea de pe Facebook.

Potrivit canalelor media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza și au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanță de o zi. În prezent, pe ambele clădiri au fost ridicate drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autoritățile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei și se opun oricărei secesiuni, după cum menționează joi presa ucraineană.

Cu o zi în urmă, parlamentul din Crimeea a refuzat să discute posibilitatea separării peninsulei de Ucraina.

Miercuri, la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, au avut loc confruntări între manifestanți pro-ruși și susținători ai noilor autorități ucrainene, soldate cu două victime — un bărbat care a murit în urma unui atac de cord și o femeie ce a murit în busculada creată.

“Potrivit informaţiilor preliminare, bărbatul a suferit o criză cardiacă”, a anunţat, conform AFP, Ministerul Sănătăţii din regiunea autonomă Crimeea.

Aproximativ 5.000 de oameni sunt adunaţi în faţa Parlamentului din Crimeea, fiind împărţiţi în două grupuri – proruşi şi antiruşi.

Etnicii tatari, de tradiţie musulmană, au drapeluri ale Ucrainei şi se opun secesiunii Peninsulei Crimeea.

Pe fondul crizei din Ucraina, Rusia a declanșat pe neașteptate, miercuri, o verificare a trupelor sale din centrul și vestul țării, inclusiv la granița cu Ucraina.

C.A.