30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 20:20
No menu items!

UPDATE “Greii” din energie, invitați joi la Cotroceni pentru discuții cu Traian Băsescu

spot_img

basescu exxon

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, joi, cu directorul general al Chevron Europe Exploration and Production, Derek Magness, şeful statului având programată pentru aceeași zi şi primirea vicepreşedintelui executiv al ExxonMobil, Johnny L. Hall (foto), şi a directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Întâlnirile au loc în contextul ultimelor evoluții de pe piața de energie, care vizează securizarea proiectelor derulate de ExxonMobil, în parteneriat cu OMV Petrom, în Marea Neagră, dar și încercările repetate, dar eșuate, ale Chevron de a explora gaze de șist în județul Vaslui.

Consiliul Județean Vaslui a respins recent o cerere a companiei Chevron pentru amplasarea unei noi sonde de explorare a gazelor de șist în localitatea vasluiană Urdești, a cincea din județ, după ce primarul comunei a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, în cazul locaţiei de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire, emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Cât privește Exxon Mobil și OMV Petrom, cele două companii sunt în faza de explorare a perimetrului Neptun din Marea Neagră. Cei doi operatori au finalizat recent campania de achiziție seismică 3D pe blocul Neptun Deep, cea mai mare campanie de seismică 3D înregistrată în Marea Neagră, acoperind o suprafață de peste 6.000 de kilometri pătrați.

În plus, cele două companii au procurat platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România în acest an.

UPDATE Întâlnirea cu șeful statului a vizat informarea acestuia cu privire la viitoarea campanie de explorare, care va începe în luna iulie a acestui an.

Platforma de foraj Ocean Endeavor, deținută de compania Diamond Offshore Drilling Inc., este o platformă semi-submersibilă, proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri și o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri. ExxonMobil România este operatorulprogramului de foraj pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Datele colectate în timpul campaniei seismice și al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea și fezabilitatea comercială a descoperirii Domino, anunțată în 2012, dar și potențialul altor prospecte în blocul Neptun Deep.

ExxonMobil și OMV Petrom se așteaptă să investească până la 1 miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achiziție seismică 3D, în prezent finalizată, și forajul suplimentar de explorare și evaluare.

„Noi rămânem foarte încurajați de descoperirea Domino și continuăm să colectăm date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor și potențiala fezabilitate comercială a acestora,” a spus John Knapp, Director general ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL).

Potrivit reprezentantului ExxonMobil România, operațiunile din Blocul Neptun sunt o premieră și prezintă o serie de provocări din punct de vedere tehnic, iar dezvoltarea viitoare va necesita investiții substanțiale pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, Romgaz poate participa în asociere cu cele două companii la exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagră.

Cosmina Croitoru